Veidekke styrer mot 30 milliarder

I Veidekkes nye strategiplan fram til 2015, legges det opp til en økning i omsetningen på 10 – 15 prosent i året. I 2015 er målet at man skal omsette for 30 millliarder kroner.

I dag omsetter Veidekke for 18 milliarder kroner. Men en ting er ambisjonen om å øke omsetningen. Det er også et mål at resultatmarginen i 2015 skal være på 7 % i konsernet (5 % for entreprenørdelen). Men skal man makte en slik vekst vil man fortsette med oppkjøp av bærekraftige selskaper i tillegg til organisk vekst. Bare i entreprenørdelen i Norge skal man i følge konsernsjef Terje R. Venold, ansette 1 000 nye medarbeidere.

Veidekke vil fortsatt konsentrere seg om det skandinaviske markedet som årlig ligger på 350 milliarder kroner. I dag har Veidekke 5 – 6 % markedsandel. Totalt er det 6 100 ansatte i dag, men det tallet skal altså økes.

I løpet av de to siste årene er det kjørt en omfattende strategiprosess hvor vel halvparten av alle ansatte har vært direkte engasjert. I tillegg har en rekke av Veidekkes samarbeidspartnere vært trukket aktivt med. Dette er den største strategiprosessen som noen sinne er kjørt i selskapet. Det er nå satt opp en plan for alle de 45 forretnings-enhetene i Veidekke-konsernet.

Sterkt verdigrunnlag
I bunnen for denne strategien ligger et sterkt verdigrunnlag. Det legges også vekt på lønnsomhet foran vekst. Høy kompetanse, bred engasjement og sunn økonomi er bærebjelkene i tillegg til HMS. Målet er et skadefritt Veidekke.

Veidekke var en av de første bedriftene i byggenæringen som satte HMS på dagsorden. Skadeomfanget har gått dramatisk ned, men i de siste årene har det flatet ut. Dette er Venold ikke fornøyd med. 4 av 5 skader skal bort innen 2015. Det at Veidekke nylig har hatt to dødsulykker på en og samme byggeplass er utforståelig og dypt tragisk, sier han. Slike ulykker skal ikke skje.

Ellers vil Veidekke satse enda mer på kompetanseoppbygging i egen virksomhet. Veidekke-skolen er viktig og den skal bli viktigere. Ellers økes rekrutteringstakten av fagfolk på alle nivåer. Det skal i Norge bl a ansettes 50 – 60 nyutdannede ingeniører og sivilingeniører i en traineordning hvert eneste år fremover. I tillegg kommer alle andre ingeniøransettelser.

Norge viktigst
Veidekke har i dag 72 % av sin virksomhet i Norge, mens man i Sverige har en andel på 20 % og i Danmark 8 %. I Norge og Sverige er utsiktene bedre enn i Danmark.

I Norge er BA-markedet på ca. 132 milliarder kroner i året. Målet er å ta markedsandeler i dette markedet hvor ordrereserven nå er på ca 15 milliarder kroner.

Dette ble også understreket på generalforsamlingen som ble holdt i selskapet 10. mai. Der ble det vedtatt å betale ut et salet utbytte på 367,7 millioner kroner (kr. 2,75 pr aksje). Utbyttet utbetales 24. mai.

Det ble ellers valgt to nye styremedlemmer; Per Otto Dyb, siv.ing, konsernsjef Siemens Norge AS og Ann Christin Gjerdseth, siv.ing. , direktør FMC Kongsberg Subsea. De erstatter Peder Løvenskiold (har vært styremedlem i 16 år) og danske Jette Knudsen.

Veidekke er det selskap som siden 1986 har vært det mest lønnsomme selskap notert på Oslo Børs. Gjennomsnittlig årlig avkastning har ligget på 16 %.