Grønne lunger stadig viktigere

Vedlikehold og byutvikling av grøntområder har aldri vært viktigere enn nå, og grønne lunger i byene er viktig for både helse og trivsel, fremkommer det i en ny undersøkelse.

Mens verdens befolkning stadig flytter inn i byene, reduseres fokus på grøntområder. I Husqvarnas årlige undersøkelse “Global Garden Report” har det kommet frem at grønne lunger i bybildet ikke bare er viktig for innbyggernes helse og befolkningens økonomi, men at det også bidrar til å bedre fellesskapsfølelsen og integrering.

Vedlikehold og byutvikling av grøntområder har aldri vært viktigere enn nå.

Jordkloden opplever en sterkt økende urbanisering. I 2008 krysset vi en historisk grense, da det for første gang bodde flere mennesker i urbane områder enn i landlige strøk. Innen 2050 estimeres det at over seks milliarder mennesker (to tredeler av menneskeheten) vil leve i urbane områder.

Men i det byene vokser seg stadig tettere forsvinner de grønne lungene. I London forsvinner over to og en halv ganger Hyde Parks areal hvert år, noe som bidrar til at oksygennivåene reduseres. Den samme trenden oppleves i alle verdensdeler, for eksempel har Ho Chi Minh City halvert byens grøntområder de siste ti årene.

− Mange av respondentene i vår internasjonale studie tror ikke at antall grøntområder vil øke de neste ti årene, men at de heller vil reduseres. Tilsvarende er det flere som mener at morgendagens byer vil ha mindre grøntområder enn dagens byer, sier Dag Noorda, administrerende direktør i Husqvarna Norge.

− Med denne rapporten ønsker vi i Husqvarna Norge å bidra til å øke bevisstheten om urbane grønne lunger, og få flere til å forstå hvor viktige disse er, sier Noorda.

Gir helseeffekter
Grønne lunger har flere positive effekter på både vår fysiske og psykiske helse. Sykehuspasienter leges raskere dersom de har utsikt til trær utenfor vinduet, og barn som vokser opp i urbane strøk uten trær i nærmiljøet har oftere konsentrasjonsvansker på skolen. Studien fra Husqvarna viser at bare det å være ute i grønne områder bidrar til å redusere stress og angst, i tillegg til å motivere til trening og bevegelse.

− En majoritet av respondentene mener også at de ville trene mer dersom de har enkel tilgang til rekreasjonsområder i nærheten av hjemmet eller jobben, sier Dag Noorda.

Parker og rekreasjonsområder som alle har tilgang til, på tvers av bakgrunn, spiller en viktig kollektiv rolle for nabolag og nærmiljø. Resultatet er at nabolag oppleves som mer attraktive, samt at det bidrar til fellesskapsfølelsen og faktisk til bedre sosial integrering.

− Urbane grøntområder spiller en viktig samfunnsrolle. I vår undersøkelse sier 87 prosent av de spurte at det å ha tilgang til grøntområder kan ha positiv effekt på miljøet i nabolaget og 61 prosent sier at de ville betale mer for et hus eller leilighet som ligger i nærheten av grøntområder, sier Noorda.

Godt vedlikehold er nøkkelen
Man må likevel være forsiktig - dårlig vedlikehold av grøntområder kan ha den motsatte effekten. Blant årsakene til at folk unngår å besøke grøntområder er det 56 prosent som nevner dårlig sikkerhet og 51 prosent nevner vandalisme og dårlig vedlikehold.

– Grøntområder krever regelmessig vedlikehold for å kunne gi noe tilbake til lokalsamfunnet, og i økonomiske nedgangsperioder velger byene bort støtte og bevilgninger til nettopp dette. Vi må finne en måte å møte denne utfordringen på. Kombinasjonen av alle de positive effektene som grøntområder har på både beboere og byen gjør at det må prioriteres som en avgjørende oppgave for fremtiden, sier Noorda.

Husqvarna Global Garden Report 2012
Husqvarna Global Garden Report er en årlig rapport om trender og relevante emner innenfor hagearbeid. I år fokuserer rapporten på viktigheten av grøntområder i urbane strøk. Rapporten baserer seg på en studie som er utført i 7 land blant mer enn 3500 huseiere.