Implenia bygger Brokke kraftstasjon

Dette er Norges største vanndamprosjekt på over 20 år, og Implenia Norge sin hittil største kontrakt.

Om kraftverket

Skarg kraftverk bygges i østenden av Botsvann, der vannet utnyttes før det magasineres i Botsvann. Vassdragene utgjør et samlet nedbørsfelt på 81,6 km2, og har til sammen et midlere årlig avløp på 103,5 millioner m3. Totalt vil tiltaket gi en produksjon på ca 67 GWh i Skarg kraftverk og en økt produksjon på ca 62 GWh i Brokke kraftverk. I forbindelse med anleggene må det bygges kraftlinjer fram til tverrslag i Bjørnarådalen og ved Bjorbekken, og til riggområder ved Stavenes. Skarg kraftverk etableres med to aggregater og en ytelse på 24 MW. Til sammen vil aggregatene kunne ta unna ca 33 m3/s.

Otra Kraft DA har valgt Implenia som hovedentreprenør for utbyggingen av kraftverket Brokke Nord i Bykle kommune i Setesdal. Kontrakten er verdt 472 millioner kroner.

– Dette er et krevende prosjekt, både teknisk og fremdriftsmessig. Det passer perfekt i forhold til vår ambisjon om å bli ledende i Skandinavia innenfor bygging av infrastruktur, sier Petter Vistnes, administrerende direktør i Implenia Norge.

Prosjektet inneholder overføringstunneler med en lengde på over 11 km inklusive inntakssjakter, en stor dam og kraftstasjon i dagen. Den planlagte 50 meter høye Dam Sarvsfoss vil demme opp for inntaksmagasinet til Skarg kraftverk. Dam Sarvsfoss vil bli bygget i betong med et volum på 15 500 m3 og en lengde på 140 meter. Damkronen har en dobbeltkrummet form. Prosjektet er i oppstartsfasen i disse dager og har en planlagt ferdigstillelse i april 2014. Betongarbeidene, både ved dammen og i kraftstasjonen, utføres i samarbeid med ECO Bygg, et selskap som er del av Kruse-Smith-konsernet.

Brokke Nord er et av flere større infrastrukturprosjekter som Implenia har vunnet i Norge i det siste.

- Sammen med flere nye veiprosjekter, gir Brokke Nord et økt aktivitetsnivå som lar oss skape flere jobber for kompetente og erfarne medarbeidere, sier Tormod Stigen, prosjektdirektør for tunnel i Implenia Norge.

Planene for Brokke Nord går ut på å føre elven Bjørnarå og fem andre bekker over til Sarvsfoss gjennom en 10,6 km lang overføringstunnel. Den nye overføringstunnelen vil ha fire inntakssjakter og tverrsnittet på tunnelen blir 22 m2. Sprengning, massetransport, sikring, injeksjon og betongarbeider inngår i prosjektet.

For byggingen av Skarg kraftverk vil det sprenges 420 meter tunnelsystem, og det skal bygges komplett kraftstasjon i dagen. Kraftverket er planlagt bygget i østenden av Botsvatn, med den eksisterende overføringstunnelen som driftstunnel.

Tilbudet ble levert 16. januar, og byggherren og entreprenøren har siden vært i forhandlinger om kontrakten.

Implenia skal engasjere minst 150 arbeidere i forbindelse med prosjektet, som skal ferdigstilles i 2014. Rekruttering av arbeidskraft fra regionen skal i gang i disse dager.

Brokke Nord ligger i Bykle kommune i Setesdal i Aust-Agder fylke.