Vi reagerer alltid når ledende folk hevder at det ikke skjer Forskning og Utvikling (FoU) i byggenæringen. Årsaken kan være at dette uttales av teoretikere som ikke har den minste sans og greie på teknisk utstyr og på materialer. Deres verden er bøker og tall.
På Hellerudsletta er det også en veteranutstilling. Mange gamle, majestetiske og morsomme anleggsmaskiner er lånt ut fra Vegmuseet på Lillehammer. Tar man et blikk på disse maskinene og sammenligner man de med alle moderne maskiner som leverandørene presenteres, forstår man at det har skjedd et sant eventyr – og dette har skjedd i løpet av meget kort tid.
Mange av disse anleggsmaskinene er utviklet ikke minst på grunnlag av erfaring og utprøving i Norge. Norske anleggsfolk er av de fremste i verden. Vårt klima og vår natur er også utfordrende. Når de nye maskinene er testet og utprøvd i Norge, så er de klar for en hel verden.
Dette er maskiner som er bygget opp av de beste materialer som finnes på jord. De er skrudd sammen takket være erfaring med mye feil og prøving. Dette er maskiner som i testperioden har fått mye ”juling”. De er i tillegg fylt med den mest avanserte teknikk og elektronikk. Leverandørene kan følge hver enkelt maskin gjennom sin mobiltelefon eller PC. Er det noe galt så gir maskinen selv beskjed. Ofte kommer beskjeden om at noe må skiftes før maskinen stopper helt. ”Dødtid” på en anleggsplass er kostbare greier.
Ellers blir vi slått av alle nye ”dubbeditter” og spesialutstyr som kan leveres for at maskinene skal bli enda mer effektive.
Men det hjelper ikke med all verdens utstyr om vi ikke har fagfolk som kan operere disse maskinene. Det er veldig viktig at vi har et utdannelsessystem i Norge som også tilrettelegges for dette. Vi må ha en skole som har evne til å utdanne folk vi trenger i norsk næringsliv.
Ta en tur til Vei og Anlegg 2012. Det er verdt et besøk.