MEF-bedriftene viktig for kommune-Norge

Stadig flere kommuner avvikler nå sine egne anleggsavdelinger og overlater jobben til private entreprenører. MEF-bedriftene alene har en omsetning på 30 milliarder kroner knyttet til kommuner og fylkeskommuner, sier administrerende direktør Trond Johannesen i Maskinentreprenørenes Forbund til Byggeindustrien.

Totalt kjøper kommuner og fylkeskommuner årlig tjenester for 145 milliarder kroner. Kommunene bruker private entreprenører i stor grad til kommunaltekniske anlegg – bl a i vann- og avløpssektoren, til veibygging og opparbeidelse av tomteområder. I tillegg kommer vedlikehold og drift.

Bare innenfor vann og avløp har 1 340 MEF-bedrifter oppdrag i alle kommuner i Norge. Vi tror ellers at det vil være et stort utbyggingsbehov i kommunene årene som kommer på grunn av flytting og befolkningsøkninger. Vi vet at det også er et enormt etterslep i vedlikehold. Dette må prioriteres i årene som kommer, sier Johannesen.

Når det gjelder fylkeskommunene, skjer det en sterk vekst når det gjelder vei. Fylkeskommunene er den største vei-eier i Norge. Fylkeskommunene eier mer enn 44 000 kilometer. Så å si alle MEF-bedriftene har større og mindre oppdrag knyttet til disse veiene.

MEF har gjort en spørreundersøkelse blant alle fylkeskommunene og de oppgir at de har gode erfaringer med økt veiansvar etter at den nye reformen som ble iverksatt i 2010.

12 av fylkeskommunene sier at de har ubrukte bevilgninger som skulle ha vært brukt til veibygging i 2011. De sier at dette er midler som er bundet opp i pågående prosjekter. Vi ser at ca halvparten av fylkeskommunene har ansatt flere medarbeidere innen samferdsel. Det er et spørsmål om pengene blir brukt rett – flere byråkrater gir nødvendigvis ikke mer vei. Dette er et tankekors vi må ta på alvor, sier Johannesen.

Det som bekymrer er det store vedlikeholdsetterslep på fylkesveiene. 20 % av fylkesveinettet er i svært dårlig stand. Tilsvarende tall for riksveiene er 6 %. Dette betyr at det er ekstra store utfordringer på fylkesveiene. Fem fylkeskommuner har måtte omdisponere bevilgninger fra investeringer i vei til vedlikehold.

Samtlige fylkeskommuner med unntak av Hedmark sier at de har utnyttet lånemuligheten gjennom rentekompensasjonsordningen i statsbudsjettet. Dette viser at fylkeskommunene virkelig viser at de vil satse på vei, sier Johannesen.

MEF gjennomfører en spørreundersøkelse overfor fylkeskommunene en gang i året vedrørende status på de områder som interesserer entreprenørene. Dette gir oss interessante svar, sier Johannesen.