Valebrokk: Bonanza i bygg og anlegg

Bygg og anlegg vil vokse ”katastrofalt” fort i Norge i årene som kommer. Det blir bonanza.Det sa den velkjente mediemannen Kåre Valebrokk som innledet ved åpningen av Vei og Anlegg 2012.

Valebrokk sa at utenlandske bedrifter nå vil fosse inn i Norge. Og vi trenger dem. Han gikk i rette med de norske entreprenørene som har kritisert de tyske entreprenørene som tapte en milliard kroner på et veiprosjekt på Sørlandet. Men hva om et norsk selskap hadde tapt så mye penger. Da ville bedriften vært konkurs.

Det er viktig at alle – ikke minst entreprenørene – er positive til det som skjer. Vi ser nå at bedrifter som Veidekke samarbeider med tyske Hochtief på et stort samferdselsprosjekt. Dette er bare begynnelsen. Han var også glad for at svenskene er sterkt inne på eiersiden i de fleste store entreprenørselskapene i Norge.

Og de utenlandske bedriftene klager ikke på inflasjon og norsk kostnadsnivå. Oppgavene er formidable – og vi må ønske alle velkommen. Men også dem som importerer materialer og maskiner til bygg og anlegg må innfinne seg med at det kommer flere konkurrenter på banen. Konkurransen blir beintøff – men den gangner Norge og de bedriftene som makter å tilpasse seg en ny tid.

Kåre Valebrokk som i sin tid solgte Atlas gravemaskiner, var invitert til å holde et stråblikk da Vei og Anleggsmessen åpnet. Selv om det er nærmere 34 år siden han forlot anleggsbransjen, føler han seg fortsatt hjem i bransjen – og han følger ualminnelig godt med.

Ellers ga Valebrokk en meget god og spennende historie om hva som har skjedd i norsk næringsliv de siste 40 årene. Det har sannelig vært store og fanatiske omstillinger. Mye av den tradisjonelle industrien er for lengst borte, men noen bedrifter har så vidt overlevd. Men mange av disse går nå ”dukken”. I den forbindelse brukte han anledningen til å ta et nytt oppgjør med politikerne som løper skoene av seg når en gammel industribedrift blir lagt ned. Han kritiserte samtidig at de samme politikerne ikke har like stort engasjert når en middels anleggsentreprenør går konkurs.

Valebrokk var ellers opptatt av å avlive en myte om at lønnsnivået er så høyt i Norge. Det er det ikke – i alle fall ikke for eksperter. I mange andre land – det gjelder også i våre naboland – er lønnsnivået langt høyere – det gjelder også i bygg og anlegg.

Valebrokk var opptatt av at vi får frem at vi har mange flinke folk her i landet. Dette ser vi ikke minst i oljesektoren hvor norske fagfolk i dag brukes verden over på de kompliserte oljejobbene bl a til havs.

Norge er et meget effektivt land i motsetning til mange andre land som fortsatt sliter med gammeldagse byråkratiske problemer. Glem ikke hvilke kvaliteter dette landet har, sa Valebrokk.

Han minnet ellers om at oljealderen i Norge fortsatt vil utvikle seg  sterkt. Pengene vil strømme inn - og det skal bli mer enn nok av penger til å finansiere de utbyggingsoppgaver vi har - ikke minst innen samferdsel. Det betyr store oppgaver for bygg og anlegg i ualminnelige tider. Hvorfor vi driver å spare til fremtiden som vil gjøre Norge enda rikere, er et tankekors. Bruk pengene og salt dem ikke ned i Oljefondet, var Valebrokks budskap.

Den gamle anleggsmannen Valebrokk innledet sine skårblikk med en historie fra sin anleggstid. Historien handlet om en ”dau” ku. Det hadde det nemlig slik at det var gjennomført service på en gravemaskin. En god del av spilloljen havnet på veien – og der lå det et hvit pulver som man brukte for å hindre støv på grusveien. Problemet var at en ku syntes blandingen spillolje og det hvite pulveret smakte fantastisk godt. Men det gikk ikke bra. Kua døde og ble funnet med alle fire beina i været. Bonden ble selvsagt lyn forbannet – dette var også en premieku – med Valebrokk gjorde opp for seg – og saken ble løst. Det var problemer også før i tiden.