Mange vil ha hytte i Buskerud

Pilene peker oppover igjen for hyttebygging her i landet. Høyest er aktiviteten i Buskerud, ifølge bransjetall. Men gjennomsnittshytta har krympet de siste årene.

- Etterspørselen etter nye hytter har endelig begynt å ta seg opp igjen etter finanskrisen. Hittil i 2012 har ordreboken vår økt med 40 prosent i forhold til på samme tid i fjor, sier Kjartan Albrigtsen, daglig leder i Drammens Hus og Hytter (DHH).

Tendensen stemmer godt med prognoser for byggenæringen samlet sett, som spår fem prosent vekst i igangsatt bruksareal for fritidsbygg i år, til 600.000 kvadratmeter. Høyest vekst ventes det i Buskerud, der igangsatt areal er beregnet til 80 000 kvadratmeter.

- Buskerud er landets nest største hyttefylke etter Oppland, men det er lite som skiller, og alt tyder på at det er i Buskerud det for tiden bygges mest nytt, sier Albrigtsen.

Ved årsskiftet var det drøyt 43 500 hytter i Buskerud, om lag 2500 færre enn i Oppland. Det er et stykke ned til Hedmark på tredjeplass, med 33 000 hytter.

Telemark ligger på syvendeplass med rundt 28650 hytter, mens Vestfold med sine 14 700 er blant de mindre hyttefylkene her i landet.

- Trolig er rundt 1000 hytter under bygging i Buskerud nå. Men størrelsen er redusert etter finanskrisen. Gjennomsnittet har sunket fra 100 til 77 kvadratmeter. I DHH merker vi klart at etterspørselen er størst etter de noe mindre hyttemodellene.

Våren er høysesong for hytteleverandørene. Flesteparten av årets bestillinger gjøres før utløpet av mai.

- Interessen blant publikum er større enn på mange år. Det merker vi som utstiller på hyttemesser og i form av økt besøk ved vår egen permanente hytteutstilling på Lierstranda. Jeg har god tro på at 2012 blir året da det løsner i markedet for nye hytter, sier Kjartan Albrigtsen i Drammens Hus og Hytter.