Arbeidsomme polakker trives i Norge

Han kom til Norge fordi han ville bo i et vakkert land og ha en sikker jobb. Nå blir Jakub Chowaniec (27) her fordi han trives med norsk levesett, inkludert matpakke og dugnad.

Fakta om polakker i Norge

*Største innvandrergruppe i Norge siden Polen ble medlem av EU

*Per 1. januar var det 66.639 polakker bosatt i Norge

*Reelt antall polakker i Norge er anslått til over 100.000, inkludert minst 15.000 familier

*Største innvandrergruppe i Trondheim, Bergen, Stavanger, Asker og Bærum

*Nest største gruppe i Drammen, Fredrikstad og Kristiansand og fjerde største i Oslo

*Andelen bygningsarbeidere er på vei ned, men fremdeles svært høy. Rundt 80 prosent av polske menn jobber i bygg- og anleggsbransjen

*Blant kvinner er renholdsbransjen vanligste arbeidsgiver, men også dette tallet er på vei ned

*Det er over 2.000 polakker på norsk skip

*Flere kvinner enn menn lærer seg norsk

*95 prosent av polakkene i Norge er katolikker

*Mange polakker er skeptiske til myndigheter og henvender seg ofte til kirken for råd

*Oslo Katolske Bispedømme har egne sider på polsk, messer på polsk over hele Sør-Norge og prøver å bryte ned skepsisen til autoriteter i Norge

*Polakker reiser mer til Norge enn før. I 2010 var det rundt 200.000 polske gjestedøgn i Norge, 3,5 prosent av totalt antall gjestedøgn.

(Kilde: UD, SSB, OKB og «Polakk» – pamflett fra Frekk Forlag)

Fakta om polsk mentalitet

*Polakker er mer formelle i opptreden og talemåte enn nordmenn, og De-formen brukes konsekvent i formelle sammenhenger og blant mennesker man ikke kjenner.

*Man håndhilser og presenterer seg med navn som i Norge. Venner hilser og tar avskjed ved å kysse hverandre tre ganger på kinnet. Det er ikke uvanlig at eldre menn kysser kvinner på hånden som hilsen.

*I jobbsammenheng er kleskoden formell. Polakker pynter seg gjerne for å gå i opera og teater.

*Nasjonal stolthet, landets historie og religion spiller en større rolle i polakkers bevissthet enn hos de fleste nordmenn.

*Hele 97 % av befolkningen oppfatter seg selv som polakker, og 95 % er katolikker. Denne etniske homogeniteten kan enkelte steder by på utfordringer for personer med en annen bakgrunn.

*Kriminaliten i Polen ligger generelt på samme nivå som i andre europeiske land.

*Sikkerheten på veiene i Polen er lavere enn vi er vant til i Norge. Kjørestilen er mer aggressiv enn i Norge og ulykkestallene er høye.

(Kilde: UDs landsider) (©NTB)

Bildet av den legeutdannede jordbærplukkeren fra Polen er foreldet. Ved årets begynnelse var det registrert over 66.000 polakker i Norge. Trolig er det reelle tallet over 100.000, og den største innvandrergruppen i Norge de siste årene er mye mer nyansert enn denne gamle klisjeen.

Ifølge bemanningsfirmaer NTB har vært i kontakt kommer den typiske arbeideren fra Polen over alene. Han møter ikke lenger fordommer, men blir sett på som hardt arbeidende og dyktig. En stor andel får smaken på livet i Norge og blir her. Det er registrert over 15.000 polske familier i Norge.

– Det er mye enklere å jobbe her enn i Polen. Jeg kan konsentrere meg om faglig kunnskap, bygge videre på det jeg lærte under utdanningen, og det skjer alltid noe nytt. Jeg ville leve i nærheten av pen natur og i rent miljø, i et trygt land. Jeg vil bo og jobbe i Norge, sier Jakub Chowaniec (27) til NTB.

Tettere bånd
Tirsdag reiser kongeparet og medlemmer av regjeringen østover for å styrke Norges kulturelle og økonomiske bånd med et av de få andre landene i Europa som har hatt økonomisk vekst hvert år siden 2007.

– Polen er det landet i Europa som har kommet oss nærmest de siste årene. I tillegg til at polske arbeidere kommer til Norge, har norske bedrifter også etablert seg i Polen, nordmenn studerer der, vi samarbeider i EØS og er allierte i NATO. Vi ønsker å oppsummere alt dette når vi reiser dit, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Kultursamarbeid, handel, politikk og forsvar står på programmet:

– Et besøk sammen med kongeparet er det fremste uttrykket vi har for å vise oss fram, bekrefte vennskap og anerkjenne viktigheten av forbindelsene med et annet land. Dette er et av de viktigste statsbesøkene på lang tid, sier Støre.

Falt pladask
Jakub har halvannet år i Sandnes bak seg og satser på å bli. Han studerte farmasi i Polen da han kom på sommerferie til Norge med venner.

– Alt gjorde et fantastisk inntrykk på oss. Folk var så hyggelige, naturen var utrolig vakker og jeg kunne ikke huske å ha sett så fin utsikt før, sier han.

Etter flere besøk bestemte han seg for å flytte til Vestlandet. Han tok norskundervisning og snakker flytende norsk, noe han anser som svært viktig for å bryte ned de kulturelle barrierene når man kommer til Norge.

Chowaniec har merket seg likheter og ulikheter mellom nordmenn og polakker:

– Vi er stolte nasjoner som liker å feire oss selv, og vi er engasjerte sportsfans. Samtidig har dere noen elementer som var nye for meg: Matpakke, brunost, dugnad, drikke vann rett fra springen og å fatte seg i korthet. God jul. God påske. Gratulerer med dagen.

– Hva er typisk norsk?
– Jeg ser det som typisk norsk å uttrykke toleranse overfor andre nasjoner, kulturer og religioner. I tillegg sier dere ofte ja på innpust. Og jeg er alltid imponert over de bilsjåførene som stopper for å slippe noen over veien.