Slik skjedde dødsulykkene i 2011

I en ny rapport har Arbeidstilsynet sammenstilt alle arbeidsskadedødsfall i 2011. Rapporten gir en beskrivelse av hendelsesforløp, omstendigheter og årsaksforhold for hver enkelt ulykke.

Arbeidstilsynet har registrert at 52 personer omkom på jobb i 2011. Tilsvarende tall for 2010 var 46, mens gjennomsnittet det siste tiåret er 42 arbeidsskadedødsfall i året.

Tallene inkluderer kun det landbaserte arbeidslivet, som er Arbeidstilsynets myndighetsområde. Elleve av arbeidsskadedødsfallene i statistikken er omkomne i terrorhandlingene 22. juli. Seks omkomne i regjeringskvartalet og fem på Utøya var på jobb da de mistet livet.

11 døde i bygg og anlegg
Det er fire hovednæringer som tradisjonelt skiller seg ut med flest arbeidsskadedødsfall. I bygg og anlegg døde elleve personer, mot ni i 2010. I industrien døde ni, mot seks i 2010. I transport og lagring døde fire, mot ni i 2010. I primærnæringene døde fire, mot åtte i 2010. Det har dermed vært en utvikling i riktig retning i primærnæringene samt transport og lagring i 2011.

- Arbeidsulykker kan og skal forebygges. Folk skal ikke dø på jobb, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

- Fram til år 2000 har vi hatt en markant nedgang i antall dødsulykker, men de siste ti årene ser det ut til at utviklingen har flatet ut. At tallet i 2011 er høyere enn normalt, skyldes terrorhandlingen 22. juli. Uten disse er tallet om lag som snittet de siste ti årene, sier Finboe Svendsen.

Går bak tallene
Arbeidstilsynet følger nøye med på utviklingen, og retter tilsynsvirksomheten mot de mest risikoutsatte bransjene. Denne rapporten inneholder mer detaljerte beskrivelser og analyser av ulykkene som førte til arbeidsskadedødsfall i 2011. For enkelte saker er også rettslig etterspill omtalt.

- Her går vi bak tallene og beskriver årsaken til hvert enkelt dødsfall. Dette gir oss viktig lærdom. Arbeidstilsynet legger vekt på å spre kunnskap om arbeidsskadedødsfall for å bidra til at flere vurderer risikoen før de går i gang med arbeidsoppgaver som kan føre til at de selv eller andre kommer til skade. Det handler om å tenke på hva som kan gå galt og iverksette tiltak for å hindre at ulykker skjer, sier Finboe Svendsen.

Det har vært tre tilfeller i 2011 hvor flere arbeidstakere omkom i samme hendelse: Terrorhandlingene 22. juli, hvor 11 omkom på jobb. En bussulykke i Troms 7. januar, hvor tre arbeidstakere mistet livet. Og den 27. november ble to personer i et filmteam tatt av bølgene i forbindelse med filminnspilling.

Når det gjelder ulykkestyper tolv personer som følge av voldsskade. Elleve av dem døde 22. juli, mens én kvinnelig norsk offiser ble drept i Afghanistan. Ti døde i fallulykker, og ti i klemulykker. Seks omkom i trafikkulykker og fem døde som følge av at de ble truffet av en gjenstand.

I snitt har én eller to kvinner omkommet på arbeid årlig i løpet av de siste årene. I 2011 var tallet elleve. Sju av de som døde på jobb 22. juli, var kvinner. To av de tre omkomne i bussulykken i Troms 7. januar var kvinner, en kvinnelig offiser ble drept i Afghanistan og en kvinne døde i forbindelse med vedlikehold av en steinknuser.

Flere utenlandske statsborgere
Ti av de 52 som døde på jobb i 2011 var utenlandske statsborgere. Det er en høyere andel enn tidligere år. Tre polske statsborgere mistet livet på jobb i fjor. To var danske statsborgere, de øvrige var henholdsvis svensk, litauisk, gresk, slovakisk og kroatisk.

Når vi fordeler arbeidsskadedødsfallene på Arbeidstilsynets regioner ser vi at ti har skjedd i området til Arbeidstilsynet Vestlandet, ti i Oslo, ni i Nord-Norge, åtte i Indre Østland og ni i Sør-Norge, tre i Midt-Norge og to i Østfold og Akershus. Én person omkom i utlandet.

Les rapporten her