Vekst i antall nye uføre

I løpet av første kvartal 2012 har 10 700 fått innvilget uførepensjon. Dette er 3 200 flere enn på samme periode i fjor.

Andelen uføre i befolkningen har økt med 0,2 prosentpoeng og er nå på 9,7 prosent. – Vi må tilbake til 2008 for å finne en like stor andel uføre i befolkningen, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Ved utgangen av mars 2012 er det 311 200 personer som mottar uførepensjon. Dette er nesten 9 000 flere enn på samme tid i fjor, og tilsvarer en økning på 2,9 prosent.

– Den klart viktigste årsaken til økningen er at mange som tidligere hadde en tidsbegrenset uførestønad, etter en periode på arbeidsavklaringspenger, nå har fått innvilget uførepensjon. Dette er mennesker som gjennom flere år har hatt store helseutfordringer, og vi har forventet at mange av disse ville få en uførepensjon. Om lag halvparten av alle som fikk innvilget uførepensjon i løpet av første kvartal har tidligere hatt en tidsbegrenset uførestønad, sier Lystad.

Unge uføre
Det er nå 9 500 unge uførepensjonister i alderen 18 til 29 år. Om lag tre prosent av alle uføre er yngre enn 30 år og fra mars i fjor til mars i år økte antallet unge uføre med 866 personer. Det er en overvekt av menn blant de uføre under 30 år. Andelen unge uføre i befolkningen er på 1,2 prosent.

– De som blir uføre i ung alder risikerer et langt liv utenfor arbeidslivet. Derfor er det viktig å hjelpe de unge inn i arbeid og aktivitet. De som har så store helseutfordringer at de ikke klarer å delta i arbeid eller aktivitet, kan ha krav på uførepensjon. Vi ser at de som får innvilget uførepensjon i ung alder har alvorlige diagnoser, sier Lystad.

Diagnosestatistikken for 2010 viser at de vanligste diagnosene blant unge uføre er nevroser og personlighetsforstyrrelser, psykisk utviklingshemming og psykiske lidelser og adferdsforstyrrelser.

Uføre kvinner
Andelen uføre i befolkningen øker for både menn og kvinner, men økningen er større for kvinner enn for menn. Blant kvinner økte andelen uføre fra 11,0 til 11,3 prosent på ett år, mens for menn økte det fra 8,0 til 8,1 prosent. Størst økning finner vi blant kvinner i aldersgruppen 45-49 år, hvor andelen uføre økte fra 9,1 prosent i mars i fjor til 10,0 prosent i år.

Blant kvinner er det i all hovedsak psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser som er mest utbredt. Muskel- og skjelettlidelser er mer vanlig blant eldre enn yngre uføre og psykiske lidelser er mer vanlig blant de yngre.

– Langt flere kvinner enn menn fikk innvilget tidsbegrenset uførestønad etter 2004. At veksten i andelen uføre er størst blant kvinner må ses i sammenheng med at det er en overvekt av kvinner som tidligere fikk tidsbegrenset uførestønad og som nå får innvilget varig uførepensjon. Analyser vi har gjort viser at ordningen med tidsbegrenset uførestønad i praksis har fungert som en ventefase for varig uførepensjon, sier Lystad.

Overgang til uførepensjon
Blant de som ble uføre i 1. kvartal 2012 hadde 82 prosent mottatt arbeidsavklaringspenger før de fikk innvilget uførepensjon. Ti prosent hadde sykepenger og åtte prosent kom fra andre livssituasjoner som arbeidsledighet eller kvalifiseringsprogrammet. Av de som kom fra arbeidsavklaringspenger, hadde 57 prosent et tidligere vedtak om tidsbegrenset uførepensjon.

– Det er rimelig å anta at veksten i antall nye uføre vil fortsette utover i 2012. Det er fortsatt mange som nå mottar arbeidsavklaringspenger og som tidligere har mottatt tidsbegrenset uførepensjon. Av erfaring vet vi at mange av disse har store helseutfordringer og begrenset med muligheter til å komme tilbake til arbeidslivet.