Lokalbefolkningen på Fedje kjemper til siste slutt for ubåt-heving

Lokalbefolkningen gir fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) klar beskjed om at ubåtvraket ved Fedje må heves. De har ingen tiltro til ekspertenes råd.

Berg-Hansen møtte lokalbefolkning, politikere, fiskere og miljøaktivister på to folkemøter i Bergen og på Fedje onsdag. Dette var trolig siste anledning til å påvirke hva som skal skje med vraket av ubåten U-864. Regjeringen tar sikte på å komme til en beslutning før Stortinget tar sommerferie.

– Et samlet Vestland står bak kravet om at kvikksølvet må opp av havet. Regjeringen må holde løftet sitt om å heve vraket av U-864, sa fylkesvaraordfører Mona Hellesnes ifølge Bergens Tidende.

I slutten av januar kom ekspertenes vurdering. Metier og Møreforskning leverte sin kvalitetssikringsrapport av Kystverkets anbefaling om å dekke til ubåtvraket.

– Bestillingsverk

Rapporten ble gjenstand for mye kritikk under folkemøtene. Lokalbefolkningen og miljøvernere frykter en miljøkatastrofe dersom kvikksølvet i vraket lekker ut. Lokale fiskerlag kalte rapporten «et bestillingsverk».

Tidligere ubåt-offiserer og pensjonert admiral Jan Jæger mener fagmiljøenes rapporter er ubrukelige.

– Det er tydelig at ingen som har skrevet disse rapportene kan noe særlig om verken ubåter eller undervannsarbeid, sier han.

Konsulentselskapet Metier avviser kritikken. Paul Torgersen fra selskapet mener tildekking er det beste fordi heving er for risikabelt.

– Vi har ikke fått føringer fra departementene, og har ingen motivasjon for å mene verken det ene eller andre, sier Torgersen.

Erkjenner vanskelig sak

Berg-Hansen erkjenner at dette er den vanskeligste saken hun har hatt som statsråd. Etter folkemøtet bemerket hun at hun har stor forståelse og respekt for de sterke følelsene.

– Jeg tar lokalbefolkningens standpunkt på alvor. Det er også derfor vi arrangerer disse to høringsmøtene, for å sikre oss at alle innvendinger og meninger blir hørt, sier hun.

Aksjonistene grep sjansen til å forsøke å påvirke statsråden til å få hevet vraket.

– Dette er vårt siste desperate forsøk på å få ministeren til å snu, men vi prøver så lenge det er en sjanse, sier Lisbeth Stueland, leder i Aksjonsgruppa Hev U864 til NRK.

Men mange av de fremmøtte så ikke vitsen med et nytt møte.

– Berg-Hansen har jo hørt alle argumentene våre før, så vi vet egentlig ikke helt hva hun skal her, sier ordfører i Fedje, Kristin Handeland.

U-864 ble senket av den britiske ubåten Venture utenfor Fedje 9. februar 1945. Den tyske ubåten var lastet med 65 tonn flytende kvikksølv. Vraket ble funnet i 2003 om lag 3,7 kilometer vest for Fedje. (©NTB)