Arcus-Gruppen

Arcus-Gruppen

Sted: Gjelleråsen, Nittedal

Prosjekttype: Nybygg produksjonsanlegg, kontorer og lager

Bruttoareal: 48.000 kvm

Byggherre: Arcus-Gruppen AS

Totalentreprise: Vedal Entreprenør AS (samarb. kontrakt)

Arkitekt: Arkitektene Astrup og Hellern AS / Alectia

Rådgivere: RIG: Multiconsult - RIE: ECT - RIV: Erichsen & Horgen - Rådgiver RIE og RIV for tekniske underentreprenører: Hjellnes Consult - RIBR: Alectia / Roar Jørgensen - RIB: Rambøll Norge

Underentreprenører/leverandører: Boring: Båsum Boring - Termisk Energi: Dalkia - Stikker: GeoPlan Øst - Provisorisk strøm: Marbre Eiendom - Stillas: Xervon - Grunnarbeider: Romerike Maskin - Betong: SN Bygg / Romerike Armering / Stenseth & RS Entreprenør - Elektro: Totaltek - Ventilasjon: GK Norge - Rør: NVS - Gulvstøp: Betong og Industrigulv - Gulvavretting: RE Gulvavretting - Råbygg: Contiga - Trapper: Safe-Exit - Hovedtrapp/rekkverk: IBM - Gjerder, bommer: Rosing Industrier - Brannisolasjon: Firesafe - Murarbeid: Stryken & Guldbrandsen - Flis og gulvbelegg: BBM Norge - Skjermtegl: Ivarsson - Himlingsarbeider og systemvegger: Akustikk Innredning - Foldevegger: Trysil Byggprodukter - Lås og beslag: TrioVing - Fasadeelementer: Huurre Norway - Alu.vinduer: NorDan - Vinduer: Profilteam - Dører og rister: Møre Trafo - Porter, lastesystemer og dører: ASSA ABLOY Entrance Systems Norway - Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri - Taktekking: Takservice - Maler: Malermester Henrikson - Automasjon: SAAS - Datarom: Datelco - Sprinkler: Askim & Mysen Rør - Utyv.- og innv. tørmerarbeid: Edvarsson Entreprenør

Nittedal har fått enda en industri-
gigant innenfor kommunegrensene. I et anlegg med en totalramme på 1.1 milliard kroner, er det kun detaljer som gjenstår før Arcus-Gruppen kan åpne kranene for full produksjon.

– I et logistisk perspektiv er Gjeller-åsen et meget godt valg. Vi ligger rett nord for Oslo, like ved Rv 4 mot Nittedal og med kort avstand til E6. Ikke alle kommuner ønsker større industri-
bedrifter velkommen, men det gjør Nittedal. De har vært en god og profesjonell partner å forholde seg til, sier prosjektdirektør fra byggherre Arcus-Gruppen AS, Erik Bern. Det er flere industrigiganter som har sett de fordelene med logistikk, trafikk og tilgjengelighet som beliggenheten på Gjelleråsen gir. Både Ringnes, Diplom-Is og Würth er allerede godt etablerte nabobedrifter.

Mer vekst
Det gamle anlegget på Hasle ble åpnet i 1933, men Arcus-Gruppens vekst-
ambisjoner i et moderne anlegg var ikke sammenfallende med eldre bygnings-
masse og utviklingspotensialet i Oslo.

– Vi flytter fra ca. 94.000 kvm på Hasle til vel halvparten her oppe. Men hvis vi regner med ekspansjon målt i liter og økt driftstid, kalkulerer vi med å kunne oppnå 30 prosent mer effektivitet nå, påpeker Bern. Arcus vil produsere vel 20 millioner liter i vin og brennevin i året.

Design underveis
– Vedal Prosjekt var med oss i forprosjektet. Ved byggestart var ikke noe utformet. Det var heller ikke signert noen kontrakter på logistikk, prosess eller tapperi, så prosjekteringen har foregått fortløpende i en krevende og spennende prosess for alle parter, sier Bern.

Ut i fra et lager- og prosessforslag fra danske Alectia, har Arkitektene Astrup og Hellern utarbeidet regulerings-
forslaget og vært arkitekter i prosessen.

– Det var krav til visse lengder og dybder, og sammen med Arcus og Vectura – distribusjonsselskapet til Arcus-Gruppen – jobbet vi for å dimensjonere anlegget og plassere inn produksjonsenheter, kontorer, toaletter osv. inn i den overordnede strukturen, forklarer Lars Thoen, arkitekt og partner i Arkitektene Astrup og Hellern. De er ikke ukjente med problemstillinger knyttet til store industrianlegg, og har verdifulle erfaringer blant annet fra Posten på Lørenskog, Tine på Kalbakken og Ringnes på naboeiendommen.

Masseflytting
Tomta på 114 dekar var allerede sprengt ut og ferdig planert da Vedal Entreprenør ble engasjert som totalentreprenør i en samarbeidsmodell. Fra den bratte, nordvendte åssiden ble det tatt ut ca. en million kubikkmeter stein og jordmasser i bakkant, og lagt i fremkant av skråningen som planering.

– Områdets størrelse gjorde inntrykk på oss fra første gang vi så det. Det var forholdsvis ressurskrevende å å etablere strøm og avløp for riggfasiliteter til den avsidesliggende tomta. Selv om tomta var ferdig planert da vi ankom gjensto oppfylling av ca. 1,5 meter til ferdig nivå, sier Reidar Wulfsberg, Vedal Entreprenørs prosjektleder.

Medregnet Arcus er dette Vedal Entreprenørs tredje store prosess- og logistikkanlegg som ferdigstilles på to år; Norsk Medisinaldepot i 2010 og Tine på Kalbakken tidligere i år.

Mens vel halve bygget ligger forholdsvis nært fast fjell, ligger den andre halvparten på steinfyllingen som måler opp mot 30 meter. Med en løpende ringmur på ca. 1000 meter på et stripefundament, og punktfundament for søylene som bærer taket, flyter bygget på steinfyllingen.

I en egen entreprise har Båsum Boring boret 91 brønner ned til 300 meters dybde. Geoenergianlegget utnyttes som et hybridanlegg på sommeren der kjøling av bygget kommer som en rimelig tilleggseffekt.

– Vi har et krav på 40 prosent, men kommer sannsynligvis til å havne på over 60 prosent. Spisslastene dekkes av naturgass, sier Bern.

Tre deler
Anlegget har en lengde på 400 meter, og hele 39.000 kvm av gulvarealet er på ett plan. Prosjektet er delt inn i tre deler. For Arcus er det tapperiet for produksjonen og et automatisert høytlager, mens distribusjonsselskapet Vectura disponerer et plukklager mot vest. I front, beliggende med et fantastisk utsyn mot Romeriksåsene, ligger et tre etasjers fellesbygg som deles av begge selskapene. Her ligger kontorer, kantiner, auditorier og andre fellesfunksjoner.

Vedal Entreprenør har kontrakt på alle ordinære byggetekniske arbeider.

– Vi har bygget et skall med de fleste bygningsmessige installasjoner og de ordinære elementene som skal være i et bygg. Vedal har også etablert bunnplaten for høytlageret, en betongplate på 5.000 kvm, med tykkelse mellom 550 og 650 mm. Men ikke noe av logistikk- eller prosessutstyret for produksjon av sprit og vin. Disse er direkte kontrahert av byggherren, sier Wulfsberg.

Høytlageret
En stor kontrakt har gått til tyske SSI Schäfer som har levert logistikkutstyret. Høytlageret er 32 meter høyt og er både et lagerareal for ferdigvarer, men også et lager for innsatsvarer til produksjonen. Innmat og vegger blir imidlertid levert av Schäfer. Systemet heter Clad Rack, og benyttes mye i utlandet, men på Gjelleråsen skal det være første gang det benyttes i Norge.

Clad Rack
– Det var to utfordringer knyttet til Clad Rack; det ene var å få adoptert det til norske forskrifter og regler. Det andre var beregninger og arbeid knyttet til betongplata som Vedal støpte. Et ekstra moment er jo at den ligger på en steinfylling. Det var en lang prosjekteringsprosess med SSI Schäfer i forhold til hvilke laster og krefter som betongplata kunne bære. Dette var en stor, stor utfordring for ingeniørkunsten, sier Bern.

– Et poeng med Clad Rack er at reolsystemet bærer fasadene og taket. Det er en plassbesparende konstruksjon med raskere byggetid, sier Wulfsberg. I de resterende fasadene, i alt ca. 16.000 kvm har Huurre Norway levert fasadeelementene. Fellesbygget har et mørkere fasadeuttrykk med skjermtegl fra Ivarsson.

Overtatt deler
Det har vært gjennomført flere delleveringer av prosjektet. Anlegget på Hasle skal være tømt innen 1. juli, men Arcus har hatt en omfattende flytteprosess og var avhengige av å få tilgang til deler av arealene for å starte inntransport av varer og utstyr derfra. Det gjaldt ikke minst 8.500 fat, hovedsakelig eikefat med akevitt, som hver veier ca. 500 kilo. De skal lagres i 16 rekker og i 17 høyder i fatlageret, som har 15,5 meter fri innvendig høyde.

Høytlageret er på 5.000 kvm og har åtte helautomatiske heisekraner som jobber i 12 etasjer, i opptil 30 meters høyde. Her skal det være plass til 32.000 paller med vin og brennevin.

Mye betong og stål
Produksjon og lagring av alkohol medfører stor brann- og eksplosjonsfare, og ga utfordringer både for brannprosjektering og -sikring. Men håndtering av slike brennbare væsker krevde en utstrakt bruk av brannskillere i form av prefabrikkerte betongelementer i flere produksjons- og lagringssoner. Råbyggleverandør er Contiga, mens Celsa Steel Service har levert 1.575 000 kilo armering. Totalt har det gått med 10.500 kubikkmeter betong i prosjektet.

Vel halvparten av totalbudsjettet på 1.15 milliarder kroner, utgjøres av innkjøp til logistikk- og prosessdelene i anlegget.

– Tappelinjene og prosessutstyret er stort sett standardutstyr, men å sette sammen linjene slik at de passer våre flasker og vår produksjon er gjort i samarbeid med leverandørene. Vi inviterer noen av de gode leverandører vi har med på utvikling, men det er vi i Arcus som sitter i førersetet. Det er jo ingen leverandører som vet bedre enn oss selv hvordan våre produkter skal fremstilles, avslutter Bern.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter