Treschows Hus

Treschows Hus

Sted: Treschowsgate 2, Bydel Sagene, Oslo

Prosjekttype: 76 omsorgsboliger

Totale prosjektkostnader: 150 millioner kroner

BRA: Ca 7000 kvm

Byggherre: Inka Eiendom

Leietaker: Oslo kommune

Prosjektledelse (byggherre): Løvold Prosjekt

Totalentreprenør: Skanska

Arkitekt: BIOS Arkitekter

Landskapsarkitekt: Grindaker

Rådgivere: RIB: Skanska - RIE/Brann: Rambøll - RIV: Siv.ing. Jan-Reidar Hop - RøR: Union Consult - Brann uavh.: Norconsult - LYD: Brekke & Strand Akustikk Geoteknikk: Multiconsult

Underentreprenører/leverandører: Rør: NVS - Ventilasjon: Haaland Klima - Elektro: Leithe & Christiansen - Heis: Otis - Stål/prefab. Betong: Con-Form / Spenncon - Riving: Norsk Gjenvinning Entreprenør - Peling: Entreprenørservice - Taktekking: Protan Tak - Storkjøkken Metos - Fasade, pussisolasjon, murarb.: FasadeCompagniet - A-Plan flytegulv: Aker Byggeteknikk - Flisarb.: Viking Entreprenør - Kjøkken, bad, garderober: Norema - Solavskjerming: Vental Hunter Douglas Project - Maler: Malerinnen - Blikkenslager: Henry Hansen og Sønn - Gulvlegger: Ragnar Andersson Tapetsermester - Vindu, innervegger: Ganlids Bygg - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: TrioVing - Fuging: Øyan og Schie Fuging - Innv. glassvegger, himlinger: Acusto - Ståldører: Daloc - Tredører: Jeld-Wen - Boder kjeller: Troa Nordic - Granab gulv: Bo Andren - Ståltrapper, rekkverk: EMV Construction - Skilt: Brand Factory Norge - Marmor (komplettering): Ellingard Naturstien - Behandl. av terrazzo: Terrazzobelegg Oslo - Grunnarb.: Rønningene - Stålkonstruksjoner i eks.bygg: Tom Egil Larsen Mek. Verksted - Ytterdører glass og alu.: Noractor - Betong: Unicon - Vinduer, tre og aluminium: NorDan

– Omsorg Pluss skal ikke erstatte sykehjemsplasser. Omsorg Pluss skal være et tilbud for dem som har behov for trygghet, men ikke sykehjemsplass, sier eldrebyråd Aud Kvalbein.

Treschowsgate 2 i bydel Sagene inneholder 76 leiligheter for omsorg pluss-konseptet. Boligene er selvstendige boenheter som leies ut og administreres av en husvert gjennom bydel Sagene. De kan også bestille tilleggstjenester som mat, vask og omsorg. Leilighetene i omsorg pluss er fra ca 40 - 50 kvm. 10 prosent av leilighetene er beregnet for par. Boligene tilfredsstiller Husbankens krav til omsorgsbolig. Alle leiligheter og fellesarealer er universelt utformet. Byggherre Inka Eiendom leier ut bygget til Oslo kommune.

Førsteetasje og underetasje har kontakt til terreng. I deler av første etasje og i underetasjen i eksisterende bygg, ligger de private og de kommunale servicetilbudene. Her er det kafé, restaurant, kjøkken for produksjon og kontorer. I underetasjen er det treningsrom, verksteder, møterom, personalgarderober og driftslederbase. Kjeller har lager og boder for beboere.

Påbygg og tilbygg
– Eksisterende kontorbygg ble strippet ned, slik at bare kjerne og betongkonstruksjon stod tilbake. Det ble skåret hull i dekke for ny heis og hovedtrapp. Det er lagt til to etasjer, 7. og 8. etasje på toppen av bygget. Inntil er det ført opp et bygg i fire etasjer med tilhørende takterrasse, forteller arkitekt Birgit Hessner i Bios Arkitekter. Hun tilføyer at dette skulle tilpasses byggets bæresystem med runde søyler noe som har vært utfordrende.

Trang byggeplass
– Det har vært en trang byggeplass omgitt av Akerselva på den ene siden og trafikkåren Treschowsgate på den andre. Utfordringen var logistikken og sikkerheten i byggeperioden. Vi hadde ingen riggplass og leveransene måtte bestilles til nøyaktige tidspunkt. De ble fraktet opp i bygget med en byggeheis som ble booket til tidspunkt for transport av materialer, forteller prosjektleder Fredrik Norén, Skanska Norge.

Han peker på at etasjehøyden på 2,80 meter er lav når man skal inn med nye tekniske anlegg som påvirker himlingshøyden i korridorene.

– Vi la ned mye arbeid i takhøyden og tekniske entreprenører måtte løse mange «kollisjoner».

Egen kravspesifikasjon
Omsorg Pluss-konseptet har egen kravspesifikasjon. For eksempel skal veggen mellom soverom og stue enkelt kunne tas ned hvis man blir pleietrengende. En vanlig vegg uten tekniske føringer er enkel å ta ned. Leilighetene er tilpasset Husbankens veiledning med handikaptoaletter og arealene skal være tilpasset rullestol. Blant annet er det forsinkelser på heisdørene, framhever Norén.

Strenge lydkrav
Ifølge arkitekt Hessner har bygget har strenge lydkrav på fasade og vinduer. Støykilder er Treschowsgate, fossen og valsemøllen. Utsikten mot vest vil på tross av trafikken i Treschowsgate tilføre store kvaliteter til leilighetene.

I nybygget er leilighetene ensidig belyst, men har flott utsikt mot vest med parken på andre side av Treschowsgate. I eksisterende bygg er det også leiligheter med vinduer på en side. Vindusutformingen har tatt hensyn til dette. Vinduene er store, har lav brystning, 0,7 meter og er ført helt opp til 2,3 meter. Det gir mye lys til rommene. I tillegg er det flott utsikt, opp til Grefsenkollen, Holmenkollen, innerst i Bundefjorden. Det er nærutsikt til trekroner, parken, og området hvor Akerselvens høyeste fossefall er. Bygningsmiljøet rundt er gamle industribygninger i tegl.

– Området blir på en måte revitalisert av beboerne i Omsorg Pluss. Akerselva Miljøpark blir utvidet og området blir gjort tilgjengelig for allmennheten. En kontinuitet i friområdet blir med planforslaget sikret, mener arkitekt Hessner, men påpeker at terrenget rundt bygget er bratt og kan skape visse hindringer. Beboerne kan benytte takterrassen i femteetasje på nybygget. Herfra er det utsikt over hele byen, sier hun.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter