Clarion Hotel & Congress Trondheim

Clarion Hotel & Congress Trondheim

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Nybygg hotell

Entreprisekostnad eks mva:
600 millioner kroner

Bruttoareal: 31.000 km

Byggherre: Star Property, Realinvest, E.C. Dahls Eiendom

Totalentreprenør: Skanska Norge

Totalteknisk entreprenør:
Skanska Tekniske Entrepriser

Prosjektleder byggherre: Optiman

Arkitekt: Space Group Arkitekter

Landskapsarkitekt: Plan Arkitekter

Rådgivere: RIB: Aas-Jakobsen Trondheim - RIV, RIBr, RIGeo og rie: Sweco - RIAku: Cowi - RIVei, RIMiljø-
geologi og tilstandsrapportering: Multiconsult

Underentreprenører/leverandører: Riving: AF Decom - Graving: Ottar Augdal - Betongelementer: Spenncon - Kjerneboring: Skaget Betongsaging - Gulvstøp: RS Gulv - Stålarbeid, trapper og rekkverk: Stålfabrikken - Lettak: Lett-tak Systemer - Taktekking: Protan Tak - Glassarbeid: Bøckmann - Blikkenslager: Mesterblikk - Solavskjerming: Saint Gobain - Foldevegger: Mobile vegger - Maler/tepper: Edvardsson Entreprenør - Parkett: Bo Andren - Murer: Ivar S Moe - Baderomskabiner: Part AB - Rørlegger: Oras - Elektro: Vintervoll - Ventilasjon: ACT-Aircomfort Trøndelag - Automasjon: Johnson Controls - Branntetting: Kaefer - Dører: Saint Gobain og JELD-WEN - Storkjøkken: Metos - Heiser: Otis - Anleggsgartner: Din Gårdsplass - Byggevarer: Maxbo - Maskinutleie: UCO - Rent bygg: LRF - Mottak byggavfall: Norsk Gjenvinning

Clarion Hotel & Congress Trondheim har 400 gjesterom, Norges største kongressavdeling og et samlet areal på 31.000 kvm.

På avstand er hotellets gylne tak synlig. Når du kommer nærmere ser du hotellets stjernedom og fasadene av piksellert diamantglass på romfløyene og svart aluminium på kongressfløyen.

600 millioner kroner
Tiltakshaver er Star Property AS, som er eid av Real Invest AS og EC Dahls Eiendom AS. Leietaker er Clarion Hotels, som er en del av Nordic Choice. Det er tegnet av Space Group Arkitekter AS og ført opp i totalentreprise av Skanska Norge AS. Skanskas kontraktssum er 600 millioner kroner eks mva. Kontrakten ble inngått i desember 2009. Grunnarbeidene startet i februar 2010. Hotellet ble overlevert

26. april i år og åpnet dagen etter. Stig Hillestad er direktør ved hotellet.

Clarion Living Room
De 400 rommene har fire kategorier; Moderate (Basic), Standard, Superior (Something Extra), De luxe (Let´s go crazy), samt tre suiter.

Den mest sentrale delen av hotellet er en utstillingsfoajé på 1.030 kvm, som har navnet Clarion Living Room. Her vil det være utstillinger, konserter og annen aktivitet. Foajéen vil være åpen hele døgnet. Hotelledelsen håper den blir et møtested mellom gjestene og Trondheims befolkning.

Kongressalen er på 1.380 kvm. Den har åtte meter høye mobile vegger og kan deles i sju rom. Salen rommer 2.350 personer i konsertoppsett, 1.800 i kinooppsett eller 1.000 i bankett. Totalt har hotellet 19 møterom.

I niende etasje ligger restauranten Astrum Grill & Raw Bar. Her skal det serveres retter basert på nordisk, amerikansk og asiatisk kjøkken. Utenfor restauranten og baren er det en stor takterrasse. Hotellets frokostrestaurant ligger i første etasje. Hotellet lover like god frokost som enkelte andre hoteller i Trondheim er kjent for.

I en av underetasjene ligger et (eksternt drevet) parkeringsanlegg med plass til 300 biler.

Stjerneform
Hotellet ligger mellom Rockheim og Pirbadet på Brattøra, nær Trondheim sentrum. Prosjektleder Frodeberg i Skanska Norge forteller at grunnen består av siltholdig leire og at det er satt ned til sammen 24 kilometer med peler.

Bygget har stjerneform med fire fløyer for gjesterom og en for kongressdelen. Bærende konstruksjon består av plasstøpte veggskiver og prefabrikkerte hulldekker. Taket er båndtekket med en gylen legering av 50 prosent kobber og 50 prosent aluminium (samme legering som er i Euro-mynter), kalt Nordic Royal. Dette er det førstet bygg der legeringen brukes i stort omfang. Fargen skal være mer bestandig enn ren kobber. Under båndtekkingen er det isolasjon og folie. Taket bæres av en stålkonstruksjon. Fasadene på gjesteromsfløyene er kledd med piksellert diamantglass. Kongressfløyen har fasader kledd med 1.200 ulike svartlakkerte aluminiumsplater med laserkuttede flaps.

Halvparten av gjesterommene har parkett på gulvene, den andre halvparten har tepper. Alle korridorene har teppegulv av hensyn til støydemping. Det er teppegulv i kongressalen og svarte mamorfliser (90 x 90 cm) i lobby og foajé.

Vinduene har beslag av aluminium. Tak og fasade er tekket og kledd i varige materialer. Hele hotellet har universell utforming. Sorteringsgrad for byggavfall er 94 prosent. Det har vært grovsortering i bygget og finsortering på byggeplassen. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen.

Verdens første i klasse A
Clarion Hotel & Congress Trondheim er ifølge Skanska Norge verdens første hotell i energiklasse A. Frode Berg sier at målet er å føre opp et hotellbygg med et energiforbruk på 175-200 kWh per kvadratmeter per år med 75 prosent belegg. Kravet til hotell i energiklasse A i Tek10 er 250 kWh. Nordic Choice har gått inn med midler for å oppgradere hotellet til energiklasse A, i tillegg til at man har mottatt midler fra Enova.

Bygget har elektriske varmekabler på baderom og oppvarming via ventilasjonsanlegg ellers. Energien kommer fra varmepumpe mot sjøvann. Hotellet har balansert ventilasjon med effektiv varmegjenvinning. Overskuddsvarme som genereres på kjøkkenet om kvelden brukes til å varme opp dusjvann som brukes neste morgen. Det er mye energivennlig LED-belysning i både gjesterom og fellesareal. Det er 25 cm isolasjon i veggene og drøyt 30 cm i taket. Vinduene er i trelags energiglass. Trykktesting viste luftveksling på 0,5 per time (kravet i Tek10 er 1,5 og kravet til bygg i energiklasse A er 0,6). Hotellet har sentral driftskontroll og er fullsprinklet. Møterom og restauranten i niende etasje har solavskjerming med utvendige persienner. Det er soldempende glass i vinduene på gjesterommene.

Prosjektleder Roar Alstad i Skanska Tekniske Entrepriser forteller at selskapet har vært totalteknisk entreprenør og levert de tekniske anleggene innen VVS, elektro og automasjon.

– De største utfordringene var byggets størrelse og kompleksitet og den korte byggetiden. Vi har hatt et veldig godt samarbeidsklima i dette prosjektet, både i forhold til totalentreprenør og internt innen de tekniske fagene.

Mange utfordringer
Frode Berg sier at hotellbyggets størrelse, kompleksiteten, kort byggetid og det stjerneformete taket var de største utfordringene i prosjektet.

– Vi har hatt en hektisk innspurt, men alt har gått bra. Det har vært et meget godt samarbeid mellom aktørene i dette prosjektet.

Da aktiviteten var på topp var mellom 260 og 270 arbeidere med på byggingen.

– Vi har lagt ned en million arbeidstimer og ikke hatt noen alvorlige skader. Fokuset på HMS har hele tiden vært stort. De tre betonglæringene Arnfinn Eggen, Idar Gisetstad og Svein Inge Lysvoll og tømrerlærlingen Stein Ivar Solli har tatt fagprøvene sine på dette bygget.

– Vi har brukt BIM i prosjekteringen av hotellet og det har vært både lærerikt og nytting. Da bygningskroppene ble koblet sammen passet de på millimeteren. Det hadde vi neppe klart uten BIM. Både

arkitekt og rådgivere brukte BIM. Jeg tror mange på prosjektet har lært mye om BIM. Vi tar også med oss nyttig kunnskap om å føre opp bygg i energiklasse A, om bruk av Nordic Royal-tekking og piksellert diamantglass og bygging av store konferansesaler med åtte meters takhøyde. Byggherren har store ambisjoner og jeg føler at vi har lyktes.

Godt samarbeid
Sivilarkitekt Anne Wodstrup i Space Group Arkitekter forteller at bygget har en stjerneform med fem fløyer og et stort atrium i midten.

– Atriet blir et offentlig tilgjengelig rom der mange aktiviteter skal skje. Herfra er det også sikt mot både by og sjø. Det er sjelden det bygges hoteller med så store fellesrom.

– En av våre største utfordringer er at vi har designet alle overflater i bygget. Andre utfordringer har vært at hotellet er stort, komplekst og har en uvanlig konstruksjon. Vi har hatt tett kommunikasjon med Skanska Norge og deres underentreprenører og dermed kunne gitt dem gode tegningsunderlag. Skanska har vært fleksibel og gitt oss rom. Alle problemer har latt seg løse. Det har vært god flyt og god energi i prosjektet.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter