Frieda Fasmersvei

Frieda Fasmersvei

Sted: Loddefjord, Bergen

Prosjekttype: Nybygg bolig

Salgssum: 82,5 millioner kroner

Bruttoareal: 2.372 kvm

Byggherre: Berland Eiendom

Totalentreprenør: Berland Bygg

Arkitekt: HLM arkitektur & plan as

Rådgivere: RIB: Straume RIV: Bereko - RIV utendørsanlegg: Siving. Arne Haugen/VVA-prosjektering - RIE: Bolig & Industri Elektro - RIAku: Kilde Akustikk (nå Sweco) - RIBr: NEAS (nå Sweco)

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Berland Bygg og Brødrene Ulveseth Entreprenør - Betong og stål: Brødrene Ulveseth Entreprenør - Utv. VA-anlegg: Bereko - Gulvstøp: Industrigulvspesialisten - Taktekking: Protan Tak - Q-dekke: Lars Jønsson - Vinduer: NorDan - Innglassing og beslag: Beslag og Balkonger - K-virke, lekter og kledning: Moelven Wood - Royalimpregnert kledning: Møretre - Maler: Malermester Røed - Parkett: Bo Andrèn - Murer og flislegger: Murmester Tor Pedersen - Rørlegger og sprinkler: Bereko - Elektro: Bolig & Industri Elektro - Ventilasjon: Bergen Lufteknikk - Branntetting: Kaefer - Ytterdører og innerdører: Swedoor - Hovedører til leilighetsbygg: Bue Aluminium - Kjøkken og garderobe: Sigdal Kjøkkensenter - Hvitevarer: HTH - Heiser: Stein Knutsen - Natursteinsmurer: Karmøy Naturstein - Asfalt: Lemminkäinen - Byggevarer: Neumann Bygg - Byggvask/rent bygg: Insider Bergen - Mottak byggavfall: Norsk Gjenvinning

I Frieda Fasmersvei i Loddefjord i Bergen har Berland Bygg AS ført opp to leilighetsbygg med til sammen 24 enheter og fire bygg med tomanns-
boliger for Berland Eiendom AS.

Alle byggene er satt sammen av elementer som er bygget i Berland Byggs egen monteringshall i Drotningsvik.

82,5 millioner kroner
De åtte tomannsboligene er på 113 kvm BRA, mens leilighetene er fra 50 til 75 kvm. En innglasset balkong på 9,5 kvm kommer i tillegg. Samlet areal i feltet er 2.372 kvm. Samlet salgssum er 82,5 millioner kroner.

Byggene er tegnet av HLM arkitektur as og ført opp i en totalentreprise. Grunnarbeidene startet i januar 2011. I mars 2011 startet byggingen av elementene. Tømmerarbeidene på byggeplass startet i august 2011. Feltet stod ferdig i månedsskiftet mars/april i år.

Daglig leder Harald Berland i Berland Bygg forteller at boligene ble solgt til en kvadratmeterpris som har variert fra 35.000 til 40.000 kroner. Han beskriver standarden i boligene som høy.

– Kjøperne kunne bestille en rekke tilvalgsløsninger. Boligene har BKKs alt-i-box kabel-TV og bredbånd. Boligene har meget gode solforhold. Alle har balkonger eller terrasser vendt mot vest. På balkongene kan vinduene trekkes helt til side på sommerdager, mens de blir helt tette når dette er ønskelig. Flere av kjøperne har kommentert at nettopp dette var medvirkende til at de kjøpte akkurat denne leiligheten. Hagemøblene kan stå ute hele året og balkongen fungerer som en direkte forlengelse av stuen. 18 av leilighetene har universell utforming.

Alle boligene har en parkeringsplass, enten i garasje eller i carport. Rundt bygene er det 2,7 mål med fellesarealer, noe av det brukes til lekeplasser og grøntarealer.

Massebalanse
Feltet ligger ved Frieda Fasmersvei, nær Loddefjord kirke. Leilighetsbyggene ligger vendt mot vest og rett over Klasatjørna. Tomannsboligene ligger rett øst for leilighetsbyggene. Det er kort gangvei til bydelssenteret Vestkanten.

Prosjektleder Bjørn Aasheim i Berland Bygg forteller at den 7,5 mål store tomten var kupert.

– Vi har sprengt ut cirka 7.600 kubikkmeter faste masser som er brukt på tomten og til bygging av en gangsti forbi et vann på vestsiden av feltet. Alle byggene er beskyttet mot radon med duk.

Elementbygg
Alle byggene har rektangulær form. De to leilighetsbyggene har bærende konstruksjon av plasstøpt betong og stålsøyler i de tre første etasjene og trekonstruksjon med lettak i fjerde etasje.

Tomannsboligene har bærekonstruksjon av tre. Leilighetsbyggene har flate tak av q-dekker som er isolert og tekket med folie. Tomannsboligene har skråtak av taksperrer tekket med takpanner. Leilighetsbyggene har liggende trekledning som ble levert ferdig behandlet fra Møretre AS.

Tomannsboligene har kledning som ble grunnet og malt i monteringshallen i Drotningsvik. Boligene har parkett på alle gulv og flislagte bad. Veggene er lyse, noe som gir god romfølelse. Himlingene er nedforede og tekket med gipsplater. Elementene er bygget under kontrollerte forhold i Berland Byggs produksjonshall i Drotningsvik, et par kilometer fra byggeplassen. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Vinduene er i tre med beslag av aluminium. Sorteringsgraden for byggavfall er på 81 prosent.

Oppvarming skjer via elektriske varmekabler i gulv eller via ventilasjonsanlegg. De åtte leilighetene som ligger midt i byggene er i energiklasse B, mens sideleilighetene og tomannsboligene er i energiklasse C. Det er 20 cm isolasjon i veggene og i snitt 30 cm i taket. Vinduene har en U-verdi på 1,0. Tomannsboligene er trykktestet. Resultatet lå mellom 1,4 og 1,7 luftvekslinger i timen.

Alle boligene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Tomannsboligene har sentralstøvsuger. Leilighetene har porttelefon med kamera. Alle leilighetene er fullsprinklet.

Krevende grunnarbeid
Den største utfordringen var ifølge Harald Berland borehull for avløpsrør.

– Dimensjonen på røret var 160 mm og borrehullet var på 200 mm. Det skulle bores 220 meter og utfordringen besto i at vi møtte løsmasser i fjellet.

Da aktiviteten var på topp arbeidet 25 arbeidere på byggeplassen. De to tømrerlærlingene Christian Fredrik Berglund og Espen Brown tok fagprøvene sine på dette prosjektet. Både grunn- og byggearbeider har skjedd uten noen fraværsskader.

– Vi har fått mye nyttig erfaring og økt kompetanse fra dette pro-sjektet, både i administrasjonen og på bas/formannsnivå. Det mest lærerike er nok konsentrert bygging på et lite område og logistikk/riggplass.

Utnyttet topografien
Sivilarkitekt Gudrun Molden i HLM arkitektur forteller at tomtens topografi ga viktige føringer for situasjonsplanen.

– Kollen i nord, flaten mot syd og skråningen mot vest spurte etter hver sine typologier. Mot kollen og friområdet ble det plassert en erstatningsenebolig for tomtens tidligere eier. Denne ble tegnet inn av Berland Bygg.

På flaten laget vi på HLM arkitektur en tett og nett gruppe på fire tomannsboliger. Disse har volumer i størrelse med omkringliggende boliger og føyer seg inn i nabolaget. Husene er tradisjonelle med knappe detaljer. De er mørkbeiset slik at de fremstår med et rolig og elegant utrykk.

I skråningen mot Klasatjørna ligger det to leilighetsbygg som hver inneholder tolv enheter. Disse er lagt slik at to etasjer ligger nedenfor inngangsplanet og en etasje ligger over. Dermed kunne tomannsboligene få utsikt utover blokkene fra sin andreetasje. Leilighetsbyggene har store innglassede terrasser mot vest som fanger lys og utsikt men stenger ute støyen fra veien. I nord mot rundkjøringen er det bygget carporter som stenger for støy og skaper en rygg mot trafikken.

Berland Bygg
Berland Bygg er et byggmesterfirma som driver bygging i privat og offentlig regi av eneboliger, tomannsboliger, rekkehus og fritidsboliger, næringsbygg, skoler og barnehager. Firmaet rehabiliterer også borettslag og andre bygninger.

Firmaet har egne produksjons- og kontorlokaler i Drotningsvik, Bergen vest. For nybygg blir veggelementer bygget i produksjonshallen og så fraktet til byggeplass. Dette gir redusert risiko for fukt i konstruksjonen og redusert byggetid. Firmaet har cirka 30 ansatte.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter