Ekspertene klare til å gi råd om vikingskipene

Den internasjonale ekspertgruppen som har vurdert risikoen ved å flytte skipene fra museet på Bygdøy til Bjørvika, overleverer sine anbefalinger til kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) torsdag.

Fakta om vikingskip-utvalget

* Jesper Stub Johnsen, bevaringssjef ved Nationalmuseet i København, har ledet det internasjonale utvalget som har vurdert om det er forsvarlig å flytte vikingskip og skjøre gjenstander fra museet på Bygdøy til Bjørvika.

* De øvrige tre medlemmene av utvalget er: May Cassar, professor of Sustainable Heritage og director of the Centre for Historic Buildings, Collections and Sites, University College of London.

* Ronald Bockius, hovedkonservator og forskningsleder ved Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Museum für Antike Schiffahrt, Mainz, Tyskland.

* David Saunders, konservator, Department of Conservation and Scientific Research, The British Museum, London.

Fakta i striden om flytting av vikingskipene

Kulturhistorisk museum har i 13 år arbeidet for nytt museum med vikingskipene som hovedattraksjon ved operaen i Bjørvika.

* Dette ønskes også av oslobenken på Stortinget, Oslo bystyre og Oslo Arbeiderparti.

* Regjeringspartienes stortingsgrupper er delt.

* Riksantikvaren mener Vikingskiphuset og skipene hører sammen i en helhet.

* Norsk Folkemuseum vil ha skipene der de er, og dessuten nytt museum på Bygdøy.

* Kon-Tiki Museet har «truet» med å flytte fra Bygdøy til Thor Heyerdahls hjemby Larvik, hvis vikingskipene flyttes.

* Det er uenighet når det gjelder om vikingskip og gjenstander tåler flytting. Dette er nå utredet av et internasjonalt utvalg som ble nedsatt av forskningsminister Tora Aasland i mars i fjor. Torsdag 3. mai overrekker utvalget sin rapport med anbefalinger til kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Dermed er det ikke utelukket at en endelig politisk beslutning i stridsspørsmålet om flytting eller ikke flytting kan fattes allerede i år eller neste år.

Da har striden om plasseringen av vikingskipene rast fram og tilbake i 13 år mellom grupperinger som ikke har latt seg overbevise av motstandernes argumenter. Diskusjonen har blant annet dreid seg om hvorvidt vikingskip og gjenstander vil tåle en flytting.

Fordomsfrie råd

Så fastlåst var posisjonen og striden så intens at tidligere forskningsminister Tora Aasland (SV) i fjor valgte å oppnevne kun utlendinger til å vurdere saken og gi myndighetene råd om hvilket valg som bør treffes.

For å sikre at utvalget samlet seg om fordomsfrie råd, fikk ingen nordmenn plass i utvalget. Fire internasjonale eksperter ble oppnevnt, alle med erfaring fra vikingminner.

Ekspertgruppen fikk som oppgave gå gjennom alle sider av saken, helt uavhengig av frontene som har bygd seg opp i Norge de senere år.

Akseptable skader

Gruppens mandat har blant annet vært utrede hva som kan aksepteres av uopprettelige og opprettelige skader på skip og gjenstander ved en eventuell flytting.

Utvalget har også vurdert risiko ved en mulig flytting av vikingskipene og de alunkonserverte gjenstandene, inklusive en risikovurdering av den planlagte tomten i Bjørvika, blant annet en planlagt togtunnel kloss opptil.

Dersom utvalget har kommet fram til at flytting er forsvarlig, vil rapporten statsråden Kristin Halvorsen får overrakt torsdag, også inneholde en anbefaling om hvordan flyttingen skal skje rent praktisk, samt beregninger av kostnader ved alle sider ved flyttingen. (©NTB)