Aprilsola smeltet ikke marsrekorden

Steikheten i mars, med temperaturer over 20 grader flere steder, ble hard å slå. På sin siste dag lå lunefulle april an til å bli kaldere enn forgjengeren de fleste steder

Sola varmet riktignok ikke så verst den siste helgen i april i Sør-Norge, og det meldes om flekkvis solbrente mennesker. Likevel var ikke dette nok til å snu bildet som ble tegnet allerede for en uke siden: April ble kaldere enn mars de aller fleste steder i landet.

Ifølge Meteorologisk institutt kan omkring 175 målestasjoner rundt om i landet melde om kaldere april enn mars når 1. mai melder sin ankomst. Det er ny rekord. I 1973 var det 125 stasjoner som kunne melde om det samme, mens det i 1986 var 86 stasjoner med mildere mars enn april.

På Blindern i Oslo er det aller første gang at dette skjer, ifølge klimaavdelingen ved instituttet. På Tryvann er fenomenet registrert en gang tidligere – men det var helt tilbake i 1973, altså for nesten 40 år siden.

Kaldt i fjellet

April 2012 kan oppsummeres som både kjølig og våt, hele landet sett under ett. Temperaturen havner 0,2 grader under normalen. Det er lenge siden sist. Vi må tilbake til 1998 for å finne forrige gang en aprilmåned var kaldere enn det normale, ifølge ekspertene.

Det er særlig i fjellet det har vært kaldt, mens måneden stort sett har vært litt varmere enn normalt i lavlandet i Sør-Norge. I Nord-Norge er det noe mer variasjon. Mens noen regioner har hatt det litt varmere enn normalt, har andre områder hatt det litt kaldere.

Høyeste temperatur som er målt i april var 16,4 grader, dette ble målt i både Sauherad i Telemark og Flå i Hallingdalen. Laveste temperatur ble målt i Kautokeino, der folk 6. april kunne lese -29,2 på gradestokken.

Nedbøren er målt til hele 140 prosent av normalen. Nedbøren har vært over normalen i det meste av Sør-Norge, mens det igjen er noe mer variabelt i Nord-Norge.

Fire årstider

Blir mai den skjønne, milde? Deilig maivær i absolutt hele landet kan vi foreløpig se langt etter. Tvert imot kommer alle de fire årstidene på besøk i løpet av uken, melder yr.no.

– Vi får en kjølig værtype i Nord-Norge i dagene framover hvor nedbøren veksler mellom snø og regn. Det kan komme snø helt ned i lavlandet, forteller Trond Lien ved Værvarslinga for Nord-Norge.

I sør kan varmen komme på besøk, med over 20 grader igjen, men så takker den for seg til helgen. Tirsdag blir trolig den varmeste dagen på Vestlandet, og onsdag på Sør- og Østlandet.