Brudd mellom Aftreth og Maja Teknobygg

Det skar seg under forhandlingene om aksjonæravtalen. Derfor går AF-gründer og nå investor Per Aftreth likevel ikke inn som medeier i Teknobygg Anlegg.

Det var i januar i år at det trøndelagbaserte eiendoms- og entreprenørkonsernet Maja Teknobygg gikk ut i media med budskapet om at de ønsket den erfarne bransjemannen Per Aftreth, med en fortid som gründer og konsernsjef i suksessbedriften AF Gruppen, inn på eiersiden i datterbedriften Teknobygg Anlegg.

I nysatsingen, som var et resultat av et oppkjøp av konkursboet etter Grunnarbeid, skulle Aftreth investere 10 millioner kroner som ville gi en eierandel i den nye anleggsdatteren på 25 prosent. Begrunnelsen var både styrking av konsernets finansielle kapasitet pluss at entreprenørkonsernet ønsket å dra veksler på Aftreth anleggskompetanse.

Forskjellige ståsteder
– Vi ble ikke enige i forhandlingene om aksjonæravtale. Derfor kjører vi videre med Teknobygg Anlegg som heleid datterselskap av Maja Teknobygg på linje med Teknobygg Entreprenør og Maja Eiendom, kommenterer konsernsjef Svein O. Berg i Maja Teknobygg til bygg.no.

– Vi henvendte oss først og fremst til Aftreth fordi vi var interessert i den anleggskompetansen han besitter. Kapitalen han kunne bidra med, var vi ikke kritisk avhengig av. Men vi ønsket å ha han med. Dessuten er han jo trønder, fremholder Berg.

Berg konstaterer at entreprenørkonsernet og Per Aftreth som investor har to forskjellige ståsteder. Dette går litt på ansvar og rollefordeling mellom majoritetseier Maja Teknobygg med 75 prosent eierandel og Aftreth som minoritetseier med sine 25 prosent. Mer vil han ikke si om hvorfor det skar seg da aksjonæravtalen skulle underskrives.

Uenig om medbestemmelse
Per Aftreth bekrefter at det var Maja Teknobygg som kontaktet han og innbød til medeierskap for nysatsingen Teknobygg Anlegg.

– Jeg signaliserte at jeg var interessert, men jeg trengte en aksjonæravtale. Vi jobbet lenge med denne. Da den så kom på bordet og ble gjennomgått, ble vi ikke enige. Så enkelt er det, kommenterer Aftreth overfor bygg.no.

– I et aksjeselskap er det makta som rår. Med kun 25 prosent eierandel har jeg formelt lite jeg skulle sagt. Derfor måtte jeg ha en aksjonæravtale. Det må bygges en bro mot toppen for å belyse beslutninger og innflytelse. Greit nok at jeg skulle sitte i styret for datterselskapet Teknobygg Anlegg. Men på grunn av min investering måtte jeg ha mulighet til å bestemme noe. Hvilken medbestemmelse jeg skulle ha, ble vi ikke enige om, fremholder Aftreth.

Jobber med årsregnskapet
Maja Teknobygg har ikke lagt frem årsresultatet for 2011. Saken har vært oppe på styremøte nå i slutten av april, og kommer opp igjen som sak på nytt styremøte 14. mai. Eiendoms og entreprenørkonsernet har i tillegg til oppkjøpet av Grunnarbeids konkursbo, de to siste årene også gjort to stor-dealer hvor de har blitt medeiere i Grande-gruppen og opprettet Grande Teknobygg med en eierandel på 50 prosent samt i Kjeldstad Holding med en eierandel på 49 prosent.

Kjeldstad Holding solgte i for øvrig i februar i år sine fem Byggmakkervarehus i Sør-Trøndelag. Den regnskapsmessige effekten av dette kommer forøvrig først i Maja Teknobyggs regnskap for 2012.

– På grunn av disse oppkjøpene har vi brukt mye ressurser i årsoppgjørsarbeidet på å rydde opp i balansen, kommenterer konsernsjef Berg.