Flere utlendinger i alvorlige ulykker

Ni personer har mistet livet på jobb i byggenæringen så langt i år. 2012 ser ut til å bli et av de mørkeste ulykkesårene i bygg og anlegg på mange år.

I perioden mellom 2000 og 2011 var det i gjennomsnitt 7,75 dødsulykker i året på norske bygg- og anleggsplasser. Tallene for 2012 blir dystrere lesning. Allerede før april var over, hadde ni mennesker mistet livet på jobb i byggenæringen.

– Det er riktig at det har vært flere dødsulykker enn det pleier å være på denne tiden av året. Det er tidlig å si sikkert om det er en trend eller om det er tilfeldig, men det er viktig å være på vakt for å se om vi er i ferd med å få en ny negativ utvikling etter mange år med tilbakegang og utflating av antall dødsulykker, sier seniorrådgiver Stig Winge i Arbeidstilsynet.

Samtidig presiserer han at tre av arbeidstakere som har omkommet så langt i år, døde i den samme trafikkulykken i januar.

– Det må vi ta med oss når vi går gjennom sakene, sier han.

Må være oppmerksomme
Winge peker på endringer i byggenæringen med økt innslag av utenlandsk arbeidskraft og hyppigere bruk av innleieselskaper som noen av årsakene til at man bør være ekstra oppmerksom etter de mange dødsulykkene. Fire av de åtte som har omkommet i 2012 var fra Polen.

– Vi registrerer at utlendinger i større grad enn før er involvert i alvorlige ulykker på norske arbeidsplasser. Det kan være flere årsaker til det. En av dem er selvsagt at det er flere utlendinger som arbeider her i landet. En annen årsak er at de som kommer hit ofte jobber i ulykkesutsatte næringer, som nettopp byggenæringen, sier Winge.

- Flere årsaker
Språklige barrierer, kommunikasjonsvansker og forskjeller i sikkerhetskultur er også medvirkende årsaker.

– En byggeplass består gjerne av veldig mange ulike bidragsytere, og et stort innslag av utenlandsk arbeidskraft og hyppig bruk av eksterne bemanningsselskaper bidrar til å komplisere et allerede komplekst system. Vi vet dessuten fra internasjonal forskning at utenlandsk og innleid arbeidskraft ofte har mer risikoutsatte arbeidsoppgaver enn sine kollegaer, og arbeidsdagene er gjerne lenger, noe som i seg selv øker risikoen for ulykker, sier Winge.

Denne artikkelen ble oppdatert mandag etter at nok en tragisk ulykke rammet byggenæringen. En polsk arbeider mistet livet på samme byggeplass som hadde et dødsfall i februar. 

Les mer i Byggeindustrien nummer 6 som kommer på torsdag.