Kommuner sparer millioner med tegl

– Stat og kommuner sparer store summer på å investere i teglbygg, sier tidligere rådmann og sivilingeniør.

Bygging av skoler, helsestasjoner og rådhus er viktige og store poster i kommuneøkonomien.

Debatten om hvilke materialvalg som er mest bærekraftig og økonomisk har gått høyt i mange år.

- En lønnsomhetsanalyse utført av Asker kommune viser at det penger å spare på å bygge i murstein og teglverk, heter det i en pressemelding fra Wienerberger.

Erling Malm, sivilingeniør og mangeårig utbyggingssjef i Asker kommune, har lenge vært aktiv med å fronte lønnsomheten av å bygge i tilnærmet vedlikeholdsfrie alternativ som tegl.

- Tegl er vesentlig mer lønnsomt på sikt enn andre byggealternativer som trekledninger og platematerialer i metall. Grunnen til dette er at de som eier teglbygg har langt mindre kostnader med vedlikehold, sier Malm.

- Det er i utgangspunktet dyrere å bygge i tegl enn i materialer det er naturlig å sammenligne med, og i den senere tid har trenden vært å velge trefasader i nærings- og offentlige bygg.

- Forbausende lite hensyn tas til kostnader som maling, stilas og tilgjengelighet langs alle fasader. Har ikke utbyggerne livsløpsperspektiv?, spør Malm.

Han fremhever at teglfasader ikke skal males, og krever minimalt med vedlikehold.

- Å bygge i tegl gir byggherren en helt klar økonomisk fordel. Dette er også en av årsakene til at så mange kontorbygg er bygd i tegl, sier Malm.

Asker kommune, hvor Malm hadde sitt virke i mange år, foretok lønnsomhetsanalyser som grunnlag for riktig materialvalg.

- Våre lønnsomhetsanalyser har vist at bygg hvor man benytter bærende teglmurverkskontruksjoner fullt ut, gir optimale løsninger. Det vil si at tegl brukes i fasader og i den indre vangen, og som et bærende element for dekkene, sier Malm.

Teglprodusenten Wienerberger melder om en økning i salget av teglprodukter.

- Det er tydelig at etter flere års dominans av trebygg, velger nå flere å bygge i tegl. Vi er stolte over å bidra til å minske kommunenes bygge- og vedlikeholdsbudsjetter, sier Petter Askautrud, markedsutvikler i Wienerberger Norge.