Gruppering kjøper ICA Maxi-lokalene

Lagopus Eiendomsutvikling AS, en gruppering bestående av eiendomsaktørene Solist AS og Profiér Eiendom AS, samt NorgesGruppen Eiendomskapital AS og investeringsselskapet Guardian Capital AS, kjøper eiendomsporteføljen og leiekontraktene knyttet til stormarkedskonseptet ICA Maxi.

Lagopus har inngått intensjonsavtaler med en rekke detaljhandelsaktører som Meny, Elkjøp, Sparkjøp og Jula om å inngå leieforhold i lokalene etter ICA Maxi-forretningene.

ICA annonserte i august 2011 at selskapet ville avvikle driften av ICA Maxi. Guardian Corporate, finansielle rådgivere med kjernekompetanse på transaksjoner innen detaljhandel og handelseiendom, har vært initiativtager til, og finansiell rådgiver for Lagopus.

- Guardian Corporate så dette som et spennende restruktureringscase, og har siden august 2011 jobbet med å sette sammen en gruppering bestående av eiendomsaktører, handelsaktører og finansielle investorer for å gi ICA et konkurransedyktig bud. Det har tilsynelatende ikke vært mulig å drive ICA Maxi lønnsomt i Norge. Derfor var det heller aldri aktuelt å overta virksomheten, kun eiendommene og leiekontraktene, sier Petter Bårreng i Guardian Corporate.

De fleste av ICA Maxi-butikkene ligger i eller i tilknytning til kjøpesentre, der det ofte er et krav fra utleier om at lokalene benyttes av en fullsortiments dagligvarebutikk. Guardian Corporate ønsket derfor å inngå samarbeid med en aktør innen dagligvaresegmentet. Selskapet kontaktet flere, men ble til slutt enig med NorgesGruppen.

Transaksjonen omfatter leiekontrakter og eiendommer i forbindelse med 22 ICA Maxi-forretninger. Det tilsvarer 92.000 kvm med butikklokaler, som til sammen har et årlig besøk av 12 millioner kunder. Lokalene befinner seg på Østlandet, Sørlandet, Vestlandet og i Midt-Norge.

NorgesGruppen ønsker å etablere Meny-butikker i nær halvparten av lokalene. Det innebærer at NorgesGruppens markedsandel trolig vil øke med ca 0,5 prosentpoeng på landsbasis til 38 prosent. Øvrige lokaler vil bli disponert av de andre handelsaktørene i grupperingen, eller klargjort for nye leietagere. Lagopus overtar tomme butikklokaler uten ansatte, varer eller inventar.

- Salget av eiendomsporteføljen og leiekontraktene til Lagopus Eiendomsutvikling er en god løsning, som sikrer at vi raskt kan avvikle ICA Maxi og satse videre i det norske markedet på våre to butikkonsepter, Rimi innen lavprissegmentet og ICA i supermarkedsegmentet, sier Per Strömberg, Vd i ICA AB.

ICA Maxis stormarkedslokaler er, slik Lagopus vurderer det, for store for det norske dagligvaremarkedet. Nå vil et bredt sammensatt utvalg av handelsaktører overta og restrukturere lokalene i tett samarbeid med gårdeierne. Lagopus har intensjonsavtaler med blant annet Meny, Sparkjøp, Elkjøp og Jula knyttet til 17 av 22 ICA Maxi-lokaler. I tillegg er det inngått intensjonsavtaler med aktører innen treningssentre, blomster, apotek, møbler og interiør og annen varehandel.

Avtalen omfatter 22 butikklokaler, hvorav åtte er egeneide. De åtte egeneide eiendommene er på totalt 65.000 kvm. Målet er å videreselge disse eiendommene så snart langsiktige leieavtaler er på plass. Prosjektselskapet Lagopus vil bli oppløst når alle lokaler er utleid og videresolgt.

Overdragelse av leieavtaler er ikke underlagt meldeplikt til Konkurransetilsynet, men Konkurransetilsynet er orientert om saken.

Ambisjonen er at samtlige av de 1100 medarbeiderne i ICA Maxi i Norge skal tilbys ny jobb. Minst to tredjedeler av de ansatte vil bli tilbudt jobb i NorgesGruppens ulike butikkonsepter og andre kjeder tilknyttet Lagopus-grupperingen. Disse butikkjedene har et stort og kontinuerlig behov for nye medarbeidere. ICA Norge vil samarbeide med berørte fagforeninger for å finne tilfredsstillende løsninger for de ansatte som ikke umiddelbart går videre i ny jobb.

ICA skal klargjøre lokalene før overtagelse. Målet er at de fleste av lokalene skal være utleid innen høsten 2012, og at eiendommene skal være videresolgt innen utgangen av året. De fire eierne av Lagopus Eiendomsutvikling AS vil fordele eventuell gevinst fra restruktureringen når prosjektselskapet oppløses i henhold til eierprosent.

Fakta om Lagopus Eiendomsutvikling AS

Eies av NorgesGruppen Eiendomskapital AS (35%), Profiér Eiendom AS (25%), Solist AS (25%) Guardian Capital AS (15%)

Prosjektselskapet er etablert for å restrukturere og videreselge leiekontrakter og eiendommer etter ICA Maxi, og vil oppløses når eiendommene er solgt og leiekontrakter er videreført.