- Ingen incentiver for offentlig sektor

Offentlig sektor er knapt nevnt i klimameldingen, til tross for at offentlig sektor har en nøkkelrolle i norsk klimapolitikk

– Det er viktig at offentlig sektor går foran. Kommunene vil gjerne ta sin del av ansvaret, men det trengs gode tiltak og incentiver også her, sier kommunerådgiver Ingvild Kilen Rørholt i miljøstiftelsen ZERO.

Det offentlige Norge er som samfunnets største arbeidsgiver med 666 000 ansatte og som største forbruker en premissleverandør for andre. Men i klimameldingen er det ingen ny informasjon om det offentliges rolle i klimakampen. Det er for dårlig, mener kommunerådgiver Ingvild Kilen Rørholt i miljøstiftelsen ZERO.

– Klimameldingen er klar på at boliger skal være passivhus innen 2015, men alle de offentlige byggene, som er en stor del av Norges byggmasse, blir glemt. Det er ingen grunn til at det offentlige ikke skal ta sin del av ansvaret for klimaet og gjøre egne bygg klimavennlige alt nå, og det er håpløst at dette ikke er en viktig del i klimameldingen, mener Rørholt, som også fremhever offentlig sektors transportbehov og mulighetens om ligger her som et element som mangler i meldingen:

– Målet for den norske bilparken er at klimagassutslippene per bil skal ned til 85g pr/km. Da trenger man en storstilt innfasing av nullutslippsbiler for å få regnestykket til å gå opp, men det vil ikke være mulig uten at det offentlige allerede nå begynner å fase inn nullutslippsbiler i sin egen bilpark, sier Rørholt. Hun viser til at flere og flere kommuner nå bruker elbiler i for eksempel hjemmetjenesten, men at det er en lang vei å gå før man kan snakke om vesentlige utslippskutt.

Klimameldingen slår også fast at forskrift for konsekvensutredning stiller krav til utredning av klimagassutslipp, men her må det offentlige bli mye tydeligere på viktigheten av å velge løsninger som får utslippet ned, og at dette må tillegges stor vekt for at vi skal bevege oss i retningen av et nullutslippssamfunn.

– «Klimasmart planlegging i dag vil være et viktig bidrag til et fremtidig lavutslippssamfunn,» heter det i klimameldingen (side 250). Men det mangler virkemidler for å sikre denne planleggingen, og incentiver for at det offentlige går foran, avslutter Rørholt.