Stor energibesparing med nytt SD-anlegg

Kongsberg Automotive sparte 66 prosent av energiforbruket relatert til bygningsdrift ved å installere SD-anlegget HPC 1000 fra Hoist Energy EM Systemer.

Med støtte fra Enova installerte Kongsberg Automotive i Raufoss Industripark SD-anlegget HPC 1000 fra Hoist Energy EM Systemer i desember 2011, i samarbeid med Raufoss Elektro. For å kunne drive fabrikken mer energieffektivt og ha full kontroll på energibruken innførtes automatisert energioppfølging og det eksisterende automatikkanlegget ble rehabilitert. Den hittil oppnådde energireduksjonen tilsvarer det årlige energiforbruket til 25 eneboliger.

– Vi er svært fornøyde med anlegget! Energikostnader er en vesentlig utgiftspost for Kongsberg Automotive og installasjonen har gitt umiddelbare energiresultater. Den første kvartal 2012 forbrukte vi 640.000 kWh mindre fjernvarme enn samme periode i fjor hvilket tilsvarer en reduksjon på 66 % og vi forventer at investeringen skal være tjent inn i løpet av første halvår 2013, sier Stein Thore Hansen, prosjektleder og bygningsansvarlig på Kongsberg Automotive.

Prosjektet ble startet opp i november 2011 og installasjonene som hadde en byggetid på 5 uker ble sluttført i desember 2011. Arbeidet ble overlevert i januar 2012.

Hensikten med prosjektet var å oppnå full kontroll med varme- og ventilasjonstekniske anlegg og kontinuerlig kontroll med energiforbruket og dermed få kontroll over energikostnadene relatert til bygningsdrift. Å ta kontroll over energibruken er også et viktig miljøtiltak.

– Det er alltid en god ting når installasjoner gir store resultat med en gang. Ekstra bra er det ettersom dette var den 2000 installasjonen av vårt SD-anlegg HPC 1000, sier Christian Wold, markedssjef på Hoist Energy EM Systemer AS.