Byggenæringen og klima

Klimameldingen er endelig lagt frem fra regjeringens side etter årevis kamp og krangel. Nå kommer det reaksjoner på meldingen fra alle hold. Noen mener at den går alt for langt, mens andre mener at den ikke er verdt papiret den står på. For vår del er vi opptatt av at politikerne spiller på lag med byggenæringen. 40 % av all bruk av energi knytter seg til bygg, og en viktig nøkkel for å nå klimamålene ligger i nettopp byggenæringen.

Skal man lykkes er det viktig at man får virkemidler som virkelig betyr noe. Vi har gjennom mange år tatt til ordet for at det blir gitt direkte statlige tilskudd til energiøkonomiserende tiltak som skifte av gamle dører, vinduer, økt isolasjon m v. Vi har også knyttet dette opp mot svart arbeid. Kjøper man hvit når man må gjøre noe på huset som også har betydning for energisparingen, bør man få fradrag på skatten. Slike incitament vil føre til en vinn-vinn-situasjon både for den enkelte boligeier og for samfunnet. Taperne er dem som jobber svart.

Ellers merker vi oss at det går mot et forbud mot bruk av oljefyring i eksisterende bygg.

Det haster nå å få frem hvilke virkemidler staten kommer med som en oppfølger til klimameldingen. Faren er stor for at mange nødvendige rehabiliteringsprosjekter stopper opp i påvente av nytt regelverk.

Vi merker oss også forslagene til økt satsing på jernbane, på bedre kollektivtrafikkløsninger og på gang- og sykkelveier. I mange byer og bynære strøk er det helt avgjørende å legge forholdene bedre til rette på disse områdene.

Men vi må også minne om at i et land som Norge trenger vi også bedre og sikrere veier.

Vi er ellers enig i kritikken som er kommet fra Byggenæringens Landsforening om at meldingen mangler en overordnet handlingsplan for nettopp bygg- og anlegg. Årsaken er at de myndighetsområder som har hatt ansvar for utforming av klimapolitikken, har så liten kunnskap og nærhet nettopp til byggenæringen.