-Ingen handlingsplan for byggsektoren

BNL mener det mangler en handlingsplan som viser hvordan regjeringen har tenkt å få til energireduksjonene i byggenæringen de foreslår i den nye klimameldingen.

- Det er positivt at Regjeringen vil redusere energibruken i byggsektoren vesentlig, men det mangler en handlingsplan som viser hvordan Regjeringen har tenkt å få til dette, sier Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i BNL, i en kommentar til Regjeringens klimamelding.

- BNL er skuffet over at Regjeringen ikke har satt et konkret mål for energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse, slik Arnstadutvalget anbefalte. I de to årene som har gått siden denne framleggelsen har det blitt jobbet systematisk fra byggenæringens mange aktører for å heve kompetansen og vinne erfaringer med energieffektivisering, men fra myndighetenes side har det skjedd lite eller ingenting. Det er også et fullstendig fravær av virkemidler som skal stimulere til energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse, sier Lågøyr.

- For å nå ambisiøse målsetninger om redusert energibruk, er vi avhengig av et samspill mellom myndigheter, byggherrer og næringens side. På dette punktet inneholder Klimameldingen heller ingen handlingsplan. Regjeringen vil stille krav til komponenter for å bidra til at energibruken i eksisterende bygg går ned, det er positivt og vi vil gjerne bidra i dette arbeidet.

- Vi registrerer at Regjeringen vil sette mål om passivhusnivå i 2015 slik flertallet i Arnstadutvalget foreslo, men Regjeringen ser helt bort i fra at det samme flertallet var veldig tydelig på at man da straks måtte få på plass virkemidler for å nå en slik målsetning. Men intet har skjedd og det har gått to år siden Arnstadutvalget kom med sine forslag.

- BNL mener det svært viktig og bra at eventuelle krav om passivhus og nesten nullenergibygg skal skje på basis av utredninger av samfunnsøkonomiske og helsemessige konsekvenser og kompetansen i byggenæringen, avslutter Lågøyr.