- Sykkel og kollektivt skal ta veksten i byene

Kraftigere tiltak må til for å få ned utslippene av klimagasser fra transport, sier samferdselsministeren. Målet er at kollektivtrafikk og sykling skal ta veksten i byene.

– Vi må videreutvikle veisystemene i storbyområdene, men trafikkveksten må møtes ved at flere reiser kollektivt, sykler eller går. Det er ikke bare best for lokalmiljø og klima, men også langt rimeligere enn om vi forsøker å møte trafikkveksten med å øke kapasiteten i veinettet, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Regjeringen vil prioritere kollektivformål og sykkeltiltak i samferdselsbevilgningene til storbyområdene, fortsetter Kleppa. Fylkeskommunene vil også få økte tilskudd til drift.

– Den økte statlige innsatsen vil forbeholdes de byområdene som inngår forpliktende avtaler med staten om å legge om transportpolitikken. Når staten stiller med mer penger, vil kravet være at andelen som reiser kollektivt, sykler og går skal øke i forhold til andelen som bruker privatbil, sier samferdselsministeren Magnhild Meltveit Kleppa.