Prisdryss til havbruks- og 3Dteknologi

Nye bedrifter i støpeskjeen kjemper om priser for 1,3 millioner kroner under Innovator – gründernes Oscarfest i Trondheim tirsdag.

De gjeveste prisene på en halv millioner kroner hver, gikk til Havtek og Rendra. Havtek med nota som skal hindre oppdrettsfisk i å rømme og Rendra som gjør svære byggeprosjekt tilgjengelig på mobiltelefon og nettbrett.

Rendra og Havtek vant prisene i kategorien Startstøtte, Midt-Norges største etablererstipend.

- Med prispengene kan vi ansatte våre første medarbeider i bedriften, svarer begge Startstøttevinnerene på spørsmål om hva prispengene skal brukes til.

I klassen Take-Off, stakk Covert Vektor av med førsteprisen. Øyvind Rideng i Covert Vector går med dette løs på sitt andre gründereventyr. Første gang het bedriften Systems in Motions og ble kjøpt av Kongsberg Oil and Gas Technology i 2007 som en del av en handel på over 300 millioner kroner. Covert Vector kan bli minst like stor, i følge gründeren.

Venture-Cup - konkurranse i pitching
Foran en fullsatt sal og med juryen i front, konkurrerte fire bedrifter i den beste bedriftspresentasjonen på tre minutter – såkalt pitching. Det ble konkurrert i to klasser Venture-Cup hovedklasse og Venture-Cup entreprenør.

Havbruk og 3D
Ny teknologi til havbruksnæringa og til bygg- og anleggsbransjen stakk av med de fleste prisene under årets Innovator.

3D-visualisering
Tredimensjonal visualisering av vanskelige data er Covert Vector sitt spesialfelt. Denne teknologien er det selskapet Rendra bruker videre i sin bedriftside.

- Det handler om å kunne modellere i 3D og gjøre det tilgjengelig. Samtidig handler det om datakraft. Der vi i dag trenger veldig store datamaskiner, setter vi modellene i en sentral server og buker internett til å overføre dataene til et leserbrett, PC eller en telefon. Du får byggetegningene rett i lomma og kan samarbeide med andre i felt der du er, sier Sigrid Kjøbli en av gründerene av Rendra.

– Vi har faktisk vært ekstremt heldig med timingen. Vi visste ikke at det skulle komme denne type lesebrett eller Ipad da vi gikk i gang med å utvikle teknologien som er vår forretningside og som Rendra bygger på, forteller gründeren av Covert Vector, Øyvind Rideng. Nå kan vi strakts tilby sanntids visning av store 3Dmodeller av olje- og gassinstallasjoner, bygninger eller medisinske data. Og disse henter kunden enkelt opp på lesebrett og mobiltelefoner, forteller han.

Tre havbruksideer
Selskapet Havtek deltok i to ulike klasser og stakk derfor av med den aller største premiepotten på i alt 570 000kroner.

Havtek består av tre studenter fra Karmøy, Nordgudbrandsdal og Lier. De vil løse havbruksnæringas rømmingsutfordringer. – Vi syr en kobbertråd inn i nota. Elektriske impulser i koppertråden sørger for automatisk og kontinuerlig overvåking. Blir det et lite hull, varsles det med gang, forklarer gründerne i selskapet Havtek. .

I Startstøtte konkurrerte Havtek med Stadt Aqua Systems som utvikler et automatisk heve- og senkesystem for bunnringen i oppdrettsmerder. I Venture Cup deltok de i entreprenørklassen. I hovedklassen der kjempet bedriften Searis mot Kløver. Searis på leverer automasjons- og effektiviseringsløsninger for oppdrettsnæringen, med fokus på kråkeboller og andre lite utnyttede arter, mens Kløver er et system for å dele rommet og samtidig absorbere lyd. Kløver er en dekorativ romdeler ideell for kontorlokaler og offentlige rom.

Entreprenørskolen
Gründerne som høstet de største prisene; Havtek og Rendra går alle på entreprenørskolen ved NTNU, en toårig masterutdanning.

- Målet her er å utdanne verdens beste teknologiske forretningsutviklere. Det er om å gjøre å skape noe selv – å ansette i stedet for å bli ansatt. forteller Ole Andreas Lo i Havtek. – Det starter med en idé. Deretter kjører vi forretningsutviklinga – og når en er ferdig på skolen så har vi skapt oss en arbeidsplass, smiler han.

- Morgen dagens verdier skapes i dag og morgendagens verdiskaping må skapes av noen. Derfor er det viktig å klappe fram disse som tør å ta risiko. Det er viktig å heie på unge grundere som satser, sier Øystein Widding , førsteamanuensis på NTNUs entreprenørskole.

Dette er vinnerne:
Startstøtte – to vinnere får 500.000 kroner hver:

Havtek – nota som hindrer at fisk rømmer

Ole Andreas Lo mobil fra Kvam i Gudbrandsdalen

Sven Jørund Kolstø fra Karmøy

Håvard Haraldsen fra Lier

Rendra - 3D gir ny samhandling på byggeplassen

- Sigve Martin Pettersen – fra Harstad – industriell økonomi, produktutvikling og kvalitetsteknikk som teknologiretning

- Marit Rødevand – kybernetikk – Trondheim

- Sigrid Kjøbli – trønder – bakgrunn fra energi og miljø, energibruk i bygninger.

- Ragnhild Byrkjeland – fra Ski kommune – bakgrunn fra industriell design - Kristian Fallrø – Nøtterøy – materialteknologi.

Take-off – pris 100.000 kr

Covert Vector - 3D-visualisering av vanskelige data

Venture-Cup
Venture-Cup hovedklasse

70.000 kroner til Kløver

30.000 kroner til Searis

Venture-Cup entreprenør

70.000 kroner til Havtek as

30.000 kroner til CampusGuiden