Per Helge

Boligbyggingen holder koken

Boligbyggingen i årets første kvartal holder seg på et høyt nivå og salget er økende. Nivået vil gi en årlig nybygging på 28.000 enheter som er langt under behovet som er beregnet til 40.000.

Den kvartalsmessige boligmarkedsanalysen som utarbeides av Boligprodusentene i samarbeid med Prognosesenteret viser riktignok at igangsettingen av nye boliger falt med 3,2 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor som imidlertid var noe av det beste som er registrert siden starten i 1999. Kvartalet ligger imidlertid nærmere 20 prosent over gjennomsnittet for tilsvarende perioder. Etter en noe treg start i januar i år har også tendensen vært klart stigende i februar og mars.

Høyt mars-salg
Salget av nye boliger viser en oppgang på 5,1 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Salgsnivået er det beste som er registrert siden 2006, og nivået var 14 prosent høyere enn snittet for førstekvartaler siden starten på registreringene i 1999. Tendensen i kvartalet var også her stigende måned for måned.

– Det var salget i mars som var spesielt bra. Derfor legger vi vår prognoser for årets boligbygging på samme nivå som i fjor hvor det ble bygget 28.000 enheter, kommenterer adm. direktør hos Boligprodusentene, Per Jæger, som minner om at boligbehovet ut fra innflytting og befolkningsendringer nøkternt er beregnet til å være 40.000 nye boliger.

Leiligheter drar opp
Det er comeback for leilighetsmarkedet som bidrar til det høye nivået både for igangsetting og salg. Igangsettingsnivået for leiligheter har i to kvartaler nå ligget på om lag 50 prosent som også var andelen i den gode perioden 2003-2007 som så ble etterfulgt av nedgang. Leilighetsandelen har imidlertid falt fra 1. kvartal i fjor hvor prosentandelen var 55.

Vinneren av boligtypene særlig når det gjelder salget, er faktisk småhus. Hvis vi sammenligner med første kvartal i fjor, er økningen på 17 prosent. For eneboliger viser igangsettingen en økning til et nivå på vel 20 prosent, mens det for salget er snakk om en nedgang til en prosentandel på vel 30.

Akershus topper
Boligbyggingen har for alvor kommet i gang i Akershus som før første gang på lang tid er det fylket som har høyest igangsetting med sin andel på vel 20 prosent. Den tradisjonelle vinneren Rogaland opprettholder sin sterke posisjon og inntar annenplassen så langt i år. Storbyfylkene Oslo, Hordaland og Sør-Trøndelag har alle en andelsmessig nedgang fra første kvartal i fjor, og alle har en lavere boligbygging enn hva eksisterende boligmasse skulle tilsi. I følge beregnet behov har Oslo dessuten en minus på nærmere 400 boliger, mens Hordaland bygger 2000 boliger for lite.

Noe av den samme tendensen ser vi for salgsutviklingen, men her troner Rogaland på en klar førsteplass. Oslo inntar annenplassen og har et salgsvolum som er på nivå med hva boligmassen skulle tilsi.

Venter på politikerne
– Det blir spennende å se hvordan kommunene og Kommunenes Sentralforbund vil jobbe med boligpolitikken i en større sammenheng. Om de akkurat som for utbygging av skoler og sykehjem ser på boligutbygging som del av velferdspolitikken og følgelig bli mer opptatt av å jobbe frem boligprosjekter raskere, kommenterer Per Jæger.

Han synes det er spennende at det på Romerike jobbes for å forlenge dagens T-bane fra Ellingsrud i Oslo til Lillestrøm. Dette skal kunne skje raskere ved å ta prosjekt ut av Oslopakke 3 og skaffe finansiering på annen måte.

– Dette vil kunne bety en skikkelig stimulans for økt boligbygging på Romerike, avslutter Jæger.