Flere vil bli lærere og ingeniører

Aldri før har så mange søkt seg til høyere utdanning. Nye tall viser at flere vil bli lærere og ingeniører.

– Vi er kjempefornøyd. Det er litt julaften, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen når hun skal kommentere de nye tallene fra Samordna opptak.

115.764 personer har søkt høyere utdanning, en økning på 6,6 prosent i forhold til i fjor.

– Dette er det høyeste antall søkere i Samordna opptaks historie, sier Bente Ringlund Bunæs, daglig leder i Samordna opptak.

Hun sier tallene ikke kan forklares på noen annen måte enn økende interesse for høyere utdanning i befolkningen.

Økningen påvirker ikke kjønnsfordelingen. I 2012 er 59,2 prosent av søkerne kvinner, mot 59,4 prosent i 2011.

Styrer interessene

Det er 25 prosent flere søkere til ingeniørutdanningen i år enn i fjor.

– Vi ser at ungdom orienterer seg i retning av studier som vi har bruk for framtiden. Når ingeniørstudiene opplever 25 prosents økning, så er det fordi at ungdom ser at det her er interessante arbeidsoppgaver, sier kunnskapsministeren.

Det er en kjent sak at næringslivet har stort behov for teknologisk kompetanse på dette området.

– Så her har ungdom styrt interessene sine mot det som samfunnet har behov for, og det er vi veldig glade for, sier Halvorsen.

Det samme gjelder for førskolelærere og lærerutdanningene.

– Fantastisk resultat

Årets søkertall viser at det er 671 flere søkere til førskolelærerutdanningen enn i 2011, en økning på hele 22 prosent.

– Dette bekrefter at norsk ungdom ser hvor viktig barnehagen er og hvor utrolig givende det er å få være med å gi ungene våre en god start på livet, sier statsråden.

De siste årene har blant annet Kunnskapsdepartementet gjennomført kampanjer for å øke interessen for læreryrket. Fra 2008 har antall førstevalgssøkere til lærerutdanningene økt med over 50 prosent.

– Dette er et fantastisk resultat. Det viser at læreryrket nå er mer attraktivt enn på lenge, sier Halvorsen.

Fra i fjor til i år øker søkningen til de nye lærerutdanningene med ca. 7,5 prosent.

Økning i helse

Helsefagutdanningene opplever en økning i søkertallene på 6,6 prosent sammenlignet med fjoråret. Bare til sykepleierutdanningen er det registrert 9.010 førstevalgssøkere til 4.321 studieplasser, en økning på 6,4 prosent sammenlignet med i fjor.

Også til flere andre helse- og sosialfagutdanninger, som barnevernpedagog og vernepleierutdanningene er det registrert god økning i søkertallene. Her er det jevnt over mer enn to søkere per utlyst studieplass.

Liten bekymring

– Jeg har en liten bekymring, og det er at søkingen til estetiske fag går ned, men det får vi prøve å holde god oppmerksomhet rundt. Men ellers så er det en gledens dag, sier Halvorsen.

Estetiske fag går ned 7,2 prosent, men også samfunnsfag (-1,9 prosent), historie (-1,3 prosent) og idrett (-1,0 prosent) opplever en nedgang i søkermassen.

Størst økning i prosent opplever landbruksfag (+21,0 prosent), teknologi (+20.0 prosent), reiselivsfag (+14,8 prosent) og pedagogiske fag (+13,9 prosent).

Med rekordhøy søkermasse blir utfordringen at flest mulig får plass.

– Vi skal kunne tilby plasser av god kvalitet, og helst på det stedet der studentene søker seg først. Og det er ganske krevende, sier kunnskapsministeren, som ser lyst på framtiden.