Anbudssløseriet

I vår moderne digitale tid produseres det mer papir enn noen gang, ikke minst i forbindelse med anbudsregning. Stat og kommuner bruker årlig mellom 30 og 45 milliarder kroner på feilslåtte bestillinger av varer og tjenester i forbindelse med offentlige anbudskonkurranser, ifølge ny rapport. Dette problemet føler man sterkt på, ikke minst i byggenæringen.

Etter vårt syn må det være mulig å få til et enklere regelverk. Man må selvsagt også i langt større grad jobbe på digitale plattformer. Vi har sett de stablene med permer som ligger bak et enkelt anbud. På mer kompliserte anbud fyller man gjerne et helt rom med papirer. Meningsløst, sier vi.

Selvsagt skal det skaffes dokumentasjon, men dette kan man kanskje vente med til man har bestemt seg for hvilke anbud man vil gå videre med. Vi har sans for EU-forslaget som vil forenkle regel verket. Det går ut på at tilbydere i anbudsrunder skal levere en egenerklæring om at dokumentasjon kan fremskaffes, men at bare vinneren skal levere all dokumentasjonen. Klarer ikke vinneren det, går oppdraget videre til nummer to.

Staten kjøpte i 2010 varer og tjenester fro 159 milliarder kroner, ekskludert offentlig forretningsdrift og oljesektoren. Kommunene kjøpte inn for 145 milliarder kroner. Dette dreier seg om oppdrag som bygging av rådhus, innkjøp av private helsetjenester, biler, maskiner, skolepulter. Alle innkjøp over 500.000 kroner må ut på nasjonalt anbud, mens innkjøp over 1 million kroner må ut på anbud også i EØS-området.

Les mer om dette på aftenposten.no:

http://www.aftenposten.no/okonomi/Byrakrati-og-kunnskapsmangel-koster-milliarder-6811898.html