Oljefondet økte i byggenæringen

Oljefondet har benyttet seg av svakere aksjekurser til å øke eierskapet i byggerelaterte selskap fra 2010 til 2011. Fondets største enkeltinvestering innen næringen er nå et av verdens største entreprenørkonsern.

11 milliarder i eiendom

Etter at det i mars 2010 ble åpnet for at oljefondet kunne investere i eiendom, har de kjøpt opp flere eiendommer i europeiske storbyer.
Det startet med kjøpet av flere eiendommer i Regent Street i London, og i fjor beveget fondet seg inn på det franske markedet. 5. juli 2011 inngikk deavtale om å kjøpe 50 prosent av syv eiendommer i og omkring Paris fra AXA Group. Dette var fondets andre eiendomsinvestering og den første i Frankrike.

Kjøpsprisen er satt til 702,5 millioner euro, tilsvarende om lag 5,5 milliarder kroner. Eiendommene utgjør til sammen om lag 156 000 kvadratmeter og består stort sett av kontorbygg i de vestlige og sentrale forretningsområdene i Paris.

Ved utgangen av 2011 utgjorde eiendom 0,3 prosent av fondets investeringer, og hadde en samlet markedsverdi på 11 milliarder kroner.

Handlet Veidekke

Pensjonskronene som plasseres på Oslo børs gjøres av Folketrygdfondet gjennom Statens pensjonsfond Norge, og de benyttet fjoråret til å øke i Veidekke. Økningen var riktignok liten, fra 7,17 til 7,63 prosent, men dette er nok et signal om at fondene har tro på byggenæringen.

Veidekke-aksjene var verdt 395 millioner kroner ved utgangen av 2011.
Den største investeringen innen byggenæringen er posten i eiendomsselskapet Olav Thon Eiendom. Posten utgjør like i overkant av ni prosent og hadde en verdi på 757 millioner kroner.

I Norwegian Property har fondet kjøpt seg opp fra 3,98 til 7,89 prosent av aksjene i selskapet. Denne posten hadde en markedsverdi på 290 millioner kroner.

Fondet hadde ved utgangen av 2010 også en liten post i Block Watne Gruppen, men denne var borte et år senere.

Nylig ble aksjeporteføljen til Statens pensjonsfond Utland (Oljefondet) ved fjorårets utgang lagt frem. En sammenligning med 2010-porteføljen viser at forvalterne fortsatt er glad i byggerelaterte aksjer.

Fransk entreprenør størst
Den største forskjellen i fondets byggerelaterte portefølje er at det franske entreprenørkonsernet Vinci nå er den største enkeltinvesteringen innen bygg og anlegg. Oljefondet har kjøpt nesten en prosent mer av selskapets aksjer, og har nå 2,5 prosent av aksjene.

Dermed er den norske stat blant de aller største aksjonærene i det franske selskapet. Verdien av posten er 3.701 millioner kroner. Det er også verdt å merke seg at fondet har økt i de to andre franske entreprenørene Eiffage og Bouygues.

Blant de tyske entreprenørene har fondet økt litt i Bilfinger Berg, og litt mer i Norges-aktuelle Hochtief. Staten står nå som eier av over to prosent av aksjene i Veidekke-partneren på E6/dobbeltspor-prosjektet (521 millioner kroner).

Fondet har solgt seg litt ned i spanske Ferrovial (1.318 millioner kroner).

Lavere verdi, større eierskap
Den største byggerelaterte investeringen i 2010-porteføljen var stålgiganten ArcelorMittal. Investeringen er typisk for flere av de største eierpostene. I prosent har det norske fondet økt sin eierandel i selskapene, mens verdien har sunket. Over en milliard er barbert bort fra ArcelorMittal-posten (3.083 millioner kroner), mens eierskap har økt fra 1,28 til 1,78 prosent av aksjene.

En annen stor stålinvestering er tyske ThyssenKrupp. I det selskapet har de statlige forvalterne nesten doblet posten sin, og eier nå 3,15 prosent av selskapet (2.226 millioner kroner)

I det store franske byggevarekonglomeratet Saint-Gobain (med store eierinteresser i norsk byggenæring), har fondet økt eierskapet fra 1,8 til 2,16 prosent av selskapet, men verdien av aksjeposten har falt fra 2.865 til 2.657 millioner kroner.

Også for Lafarge, et annet stort og fransk byggevarekonsern, er det den samme utviklingen. Flere aksjer (1,57 prosent), men lavere verdi (950 millioner kroner).

Litt ned i Heidelberg og Caterpillar
Et annet byggevareselskap som er tungt inne i Norge, og som den norske staten er tungt inne i, er tyske Heidelberg Cement. Her har fondet solgt unna litt aksjer slik at eierandelen har sunket fra 2,87 til 2,78 prosent. Et kursfall for aksjene gjør at verdien har gått ned fra 1.969 til 1.324 millioner kroner.

I det sveitsiske sementselskapet Holcim har det vært samme utvikling som i mange andre poster, økt eierandel (1,62 prosent), men lavere verdi (1.702 millioner kroner).

Fondet har også valgt å lette seg i den amerikanske maskinprodusenten Caterpillar. Aksjen har holdt seg brukbart fra utgangen av 2010 til 2011, og fondet solgte seg ned fra 0,82 til 0,67 prosent. Verdien av posten er allikevel på formidable 2.359 millioner kroner.

Øker i Sverige
Oljefondet har økt posisjonene sine i nesten samtlige svenske byggerelaterte selskap, men de svenske entreprenørene må finne seg i å spille andrefiolin for to andre selskap på Stockholms-børsen hvis man måler i kroner.

Flest fremtidige pensjonspenger er plassert i verktøy- og maskinprodusenten Atlas Copco (2.645 millioner kroner). Den investeringen er tett fulgt av lås- og dørleverandøren Assa Abloy (1.133 millioner kroner).

Blant entreprenørene er det Skanska som dominerer tross et ørlite nedsalg (629 millioner kroner), fulgt av NCC (229 millioner kroner), Peab (189 millioner kroner) og JM (155 millioner kroner). I de tre sistnevnte har eierandelen økt.

Det svenske selskapet som fondet har økt mest prosentmessig i er byggevarehuset Byggmax. Fra 0,24 prosent i 2010 til 2,87 prosent i fjor. Selv om posten ”kun” er verdt 40 millioner, viser det at forvalterne har tro på den ekspansive byggevarehusaktøren.

På Helsinki-børsen har oljefondet økt i Ramirent, Rautaruukki og Lemminkainen, men solgt seg litt ned i Ruukki.

I København har man kjøpt seg ytterligere opp i det eneste danske byggevareselskapet man har eierinteresser i, isolasjonsselskapet Rockwool.