Rike briter vurderer å flytte utenlands

Hver femte brite med mer enn en kvart million pund i banken tenker på å flytte utenlands. Årsakene er de høye levekostnadene i Storbritannia, utbredt kriminalitet – og dårlig vær.

Britene går for tiden gjennom den verste økonomiske krisen på nesten et århundre. Skattene øker, det spinkes og spares på offentlige goder, og folk med sparepenger tilsvarende 2,3 millioner kroner eller mer vurderer å flytte til et annet land, opplyser bankkonsernet Lloyds.

– Det er helt tydelig at et betydelig og voksende mindretall ser større muligheter til et bedre liv utenfor landets grenser. Vår forskning tyder på at tallet på velstående mennesker som vil flytte, kommer til å øke de neste to årene, sier Lloyds-direktør Nicholas Boys Smith.

Bekymret

– Disse menneskene er bekymret over framtidsutsiktene. De uroer seg for dårlig infrastruktur, voksende kriminalitet, antisosial oppførsel, skatter og byråkrati, og de tror at det fins muligheter til et bedre liv i andre land, fortsetter Boys Smith.

Han understreker at det ikke bare er snakk om rike middelaldrende eller pensjonister.

– Den høyeste andelen flyttelystne finner vi i London og i aldersgruppen 25 til 34 år, sier Lloyds-direktøren til nyhetsbyrået Reuters.

– Vi snakker om folk som fortsatt har en karriere foran seg. De er interesserte i å tjene penger, å være aktive og å oppnå resultater, ikke bare i å trekke seg tilbake for å nye tilværelsen som pensjonister i Frankrike eller Spania, sier han.

Årsaker

Rundt en halv million briter har mer enn 250.000 pund i sparepenger eller investeringer, når fast eiendom er holdt utenfor. Mer en halvparten av disse nevner kriminalitet og antisosial oppførsel som årsaker til at de kan tenke seg å flytte fra Storbritannia.

Men høye levekostnader og dårlig vær er også faktorer som spiller inn, går det fram av en undersøkelse som Lloyds-avdelingen International Wealth har gjennomført. Hva må til for at de velstående skal bli værende?

Mer enn 60 prosent av de spurte, sier at investeringer i infrastruktur som veier og jernbaner ville være et viktig bidrag. Omtrent halvparten nevner mindre byråkrati for næringslivet og et lavere skattenivå. (©NTB