Enighet i byggeindustrien

Lørdag morgen klarte man å komme til enighet i overenskomsten byggeindustrien.

Det tok lang tid før man klarte å bli enige. Løsningen kom over ni timer på overtid.

Fagarbeidertillegget er økt til kr 152,50 for de som har vært ansatt i ett år, og fagarebdiertillegget er kr 9,25. Overenskomsten for Byggeindustrien fikk også med seg resultatet av felleskravene fra frontfaget, med et generelt tillegg på kr 1,25, pappaperm og tannlege som del av korte velferdspermisjoner, videre ansatte i vikarbyråene skal være omfattet av Fellesforbundets overenskomster.

Om det hadde blitt konflikt, ville nær 7000 medlemmer i 270 bedrifter over hele gått i streik umiddelbart. I praksis ville det for de fleste først skjedd på mandag fordi man ikke har helgearbeid i gang.

Riksmekleren hadde opprinnelig frist til midnatt med å finne en løsning mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening.

Heving av minstelønna var det sentrale kravet fra Fellesforbundet. Byggeindustrien består av mange forskjellige bransjer med forskjellig lønnsnivå, der betongprodusentene tjener mest, mens ansatte på sagbrukene tjener minst.

Meklingen omfatter vel 7.000 ansatte innenfor byggeindustrien og byggevareutsalg. Det gjelder blant annet ansatte i trelast-, trehus-, trevare-, spon-, glassull-, gipsplate- og betongindustri og betongelementmontasje, lecaproduksjon, snekkeri, teglverk og annen byggevareindustri samt trelastutsalg og byggevarehus.

Mekler Mats Stensrud meklet mellom partene.

Les hele protokollen her