Jernbanetilsynet vil ha mer penger

Statens jernbanetilsyn krever i en høringsuttalelse «vesentlig mer» penger fra regjeringen til utbygging av jernbanen i Norge.

Det er første gang et statlig tilsyn uttaler seg om finansiering av norsk samferdsel på denne måten, skriver Aftenposten.

– Grunnen til at vi gjør dette er at vi i vår nye funksjon som markedsovervåker også skal ivareta at konkurransevilkårene er like for transport på bane, på vei, i luften og på sjøen. På grunn av jernbanens tilstand, som resulterer i store forstyrrelser av driften, er ikke vilkårene like i dag, sier direktør Erik Ø. Johnsen i Statens jernbanetilsyn.

Avisen har gått gjennom flere av høringsuttalelsene til Samferdselsdepartementets jernbanerapport og funnet at uttalelsene uten unntak tar til orde for å tenke nytt om organisering og finansiering av samferdsel.

Knut Arild Hareide (KrF), leder for Transportkomiteen på Stortinget, mener jernbanetilsynets uttalelser er på sin plass.

– Når jernbanedirektøren selv har varslet et mulig sammenbrudd for norsk jernbane, må tilsynet kunne tillate seg dette, slår han fast.