Landbruket snur på flisa

Forbruket av energi var rekordhøyt i 2010 (SSB) og mye tilsier at denne trenden vil fortsette. Siden 2003 har bioenergiprogrammet for landbruket vært ett av flere tiltak for å øke produksjon av fornybar energi.

Resultatet er at flere dekker sitt eget og lokalsamfunnets varmebehov.

Siden 2003 har landbruket produsert 207,5 GWH fra bioenergi, fordelt på 1009 gårdsvarme-anlegg og 108 varmesalgsanlegg. Dette tilsvarer nesten et halvt Altakraftverk. Siden starten av bioenergiprogrammet, har det vært en jevn økning, og i 2011 stod landbruket for 42,5 GWH alene. De som hadde størst produksjon var gårdsvarmeanlegg med 26,7 GWh og varmesalgsanlegg med 15,3 GWh. I 2011 har gårdsvarmeanlegg en stor økning i varme-produksjon i forhold til tidligere år og disse anleggene utgjør 70 prosent av søkerne.

- Landbruket tar ansvar for å legge om varmeproduksjon og utviklingen er meget positiv, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

I tillegg kommer produksjonen av brenselsflis som ikke er regnet inn i disse tallene. Tallene viser at landbruket har en gryende ny næring. Bioenergi er både samfunnsnyttig og gir ny sysselsetting. Ringvirkningene er mange.

Penger å spare
I 2011 bevilget Innovasjon Norge over bioenergiprogrammet 79 mill kroner, totalt 300 saker. Fylkene med størst aktivitet var Østlandet og Trøndelag (75 prosent).

- Landbruket tar ansvar for å legge om varmeproduksjon og utviklingen er meget positiv. I tillegg til at dette gir muligheter for økte inntekter gjennom leveranse av varme og brensel betyr det også sparte kostnader i egen produksjon, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Kortreist varme
En konsekvens av bioenergiprogrammet er også at energien blir kortreist. Et bioenergianlegg kan dekke behovet til de lokale bøndene samtidig som det gir vannbåren varme til nærliggende boliger, gamlehjem, skoler, næringsliv og brenselsflis til andre anlegg. Selv om tallene er lovende sikter Innovasjon Norge ennå høyere.

I vinter er det etablert et nærvarmeforum for små og mellomstore varmesalgsprodusenter. Forumet er ment som et tilbud for utveksling av kunnskap og erfaring og for å styrke bioenerginæringen i landbruket. Styringsgruppen i forumet består av produsenter (varmesalg), mens Nobio vil være sekretariat for forumet.

Kan det gjøres bedre?
I løpet av 2012 vil Innovasjon Norge gjennomføre en evaluering av varmeslagsanlegg som har fått støtte over bioenergiprogrammet siden starten i 2003. Denne evalueringen gjennomføres for å sjekke om faktisk produksjonen er i samsvar med den planlagte og eventuelle muligheter til forbedring. I hovedsak vil produsenten bli spurt om spørsmål rundt produksjon og lønnsomhet.