Vil åpne for mer fleksible byggeregler

- Reglene for nybygg passer ikke alltid for eksisterende byggverk. Derfor vil vi åpne for å tilpasse byggereglene på et formålstjenlig vis, sier kommunal- og regionalminister statsråd Liv Signe Navarsete.

Det kan være uklart hvilke regler som gjelder når noen ønsker å bygge om huset sitt. De tekniske kravene passer ikke alltid, siden de primært er laget for nybygg. Dette gjelder for eksempel når det er usikkert om deler av huset bør isoleres etter nye krav.

- Jeg ønsker regler som bare slår inn dersom de har en reell effekt for byggverket og ikke er for kostnadskrevende, sier Navarsete.

- Dessuten ønsker jeg tydelige regler for når kommunene kan tillate at tiltak på slike byggverk ikke fullt ut må følge de tekniske kravene som gjelder for nybygg. Det er blant annet viktig å sikre at de som bor i rasutsatte områder får opprettholdt en god standard på boligen selv om man ikke kan tillate nye hus der, sier Navarsete.

Fremlegget gjelder hjemler for føresegner. Målet er å sikre lik praktisering av regelverket og god utnyttelse av den eksisterende bygningsmassen. Regelendringene vil hovedsaklig klargjøre tolkinger av loven som allerede følger av veiledning og brev fra departementet.