SP frykter valgtap uten satsing på vei og bane

Sp-leder Liv Signe Navarsete frykter at de rødgrønne taper valget neste år, dersom ikke dagens måte å bygge vei og jernbane på legges fullstendig om.

Hun retter kritikken mot Arbeiderpartiet og systemvokterne i Finansdepartementet.

Navarsete innledet Sps landsstyremøte på Gardermoen torsdag med krasse angrep mot dagens praksis. Hun viste til at uansett hvor hun kommer i landet, er folk oppgitt over veistandarden og mangel på nybygging.

– Problemet er ikke at staten har dårlig råd, men at vi har innrettet oss uklokt. Det er ikke pengemangel, men systemtvang som holder oss tilbake. Hver gang Magnhild Meltveit Kleppa legger fram nye forslag, blir det møtt med at alt er så veldig, veldig vanskelig, sukket Sp-lederen.

Nå skal Senterpartiet kjøre fram samferdsel for alt det er verdt i tiden fram mot valget. Alle vil være det fremste miljøpartiet, men Sp ser en nisje som et pågående og nytenkende vei- og baneparti, anført av «ho Magnhild».

Drift og investeringer
Navarsete trakk fram kommunene som forbilde for hvordan staten burde planlegge og sette i verk større prosjekter. Det overordnede prinsippet er å skille mellom investeringer og drift, slik at store oppgaver kan fullfinansieres fra starten av og dermed gjennomføres uten stopp underveis.

– Dette vet enhver kommunepolitiker. Hvorfor kan ikke staten gjør det på samme måte? Men det sitter i den tradisjonelle sosialøkonomiske tenkningen at det er i strid med læreboka, sa Navarsete.

Hun vil fortsette økningen i samferdselsbudsjettene parallelt med at nye prosjekteringsprinsipper innføres. Handlingsregelen for bruk av oljepenger skal ikke overskrides. Men Sp finner det uforståelig og totalt ulogisk at store offentlige investeringer, som utbygging av Gardermoen til 8,5 milliarder kroner, synes helt i orden, uten at noen snakker om press i økonomien eller budsjettbalansen.

– Kan dette være riktig? I praksis betyr det at linjenett og flyplasser, som ligger utenfor statsbudsjettet, skal ha forrang framfor investeringer som Stortinget vedtar innen vei og bane, sa partilederen.

Borgerlig avmakt
Navarsete føler det ikke som at nettet snører seg sammen selv om Venstre har fått en slags avklart holdning til Frp. Hun kan ikke helt skjønne hvordan miljøpartiet Venstre skal kunne samarbeid med et parti som godtar begrepet menneskeskapte klimaødeleggelser, hvis da ikke Venstre skal legge bort miljøsaken.

– Venstre snakker om en grønn, borgerlig politikk og skal søke flertall hos Frp for en klima- og innvandringspolitikk som går i riktig retning. Med senkede skuldre ønsker jeg dem lykke til i bestrebelsene, sa Navarsete ironisk.

Hun mener at Venstre tydelig går i retning av å være et urbant høyreparti og at idealregjeringen – Høyre, KrF og V – vil leve på Frps nåde og raskt bli avlivet. Enda verre, og desto mer oppsiktsvekkende, synes hun det må være å regjere sammen med Frp hvis det skulle komme så langt. (©NTB)