Avinor går videre med Airport City

Mandag 16. april signerte Avinor kontrakt med en gruppe av selskaper som skal bistå selskapet i å realisere planer om eiendomsutvikling på landsiden ved de store lufthavnene.

Gruppen som gikk seirende ut av den offentlige anskaffelsen var Faveo, BAHR og DnB Næringsmegling AS.

- Denne gruppen har spisskompetanse på eiendomsutviklingsprosessen fra konsept- og markedsanalyse, selskapsstruktur, skatt og avgift til utleie og eventuelt salg. Vi er godt fornøyd med avtalen, og ser frem til å starte prosessen med å utvikle landsidearealene på lufthavnene våre, sier direktør Store lufthavner i Avinor, Anders Kirsebom.

Flere investeringer
Avinor har de siste årene gjennomført en rekke eiendomsinvesteringer på landsiden, i tilknytning til flyterminalene.

- Vi har utviklet fem hoteller, hvorav to på Oslo Lufthavn og ett ved henholdsvis Bergen lufthavn, Flesland, Stavanger lufthavn, Sola - og Trondheim Lufthavn, Værnes. Alle prosjektene er gjennomført i heleide datterselskaper, såkalte "single purpose" selskaper. I tillegg har vi bygget en rekke parkeringshus organisert i heleide datterselskap. Og i kommende planperiode planlegges en mer offensiv satsing på eiendomsutvikling på landsiden, sier Kirsebom.

Trend
Internasjonalt er Airport City-begrepet på fremmarsj. I dette begrepet ligger at landsiden ved større lufthavner er et interessant lokaliseringsalternativ for å etablere forskjellige typer næringsvirksomhet.

- I første rekke gjelder dette virksomheter med nær tilknytning til flyplassdriften, som hoteller, kontorbygg, kjøpesentra, konferansesentra og utstillingsområder. Ved enkelte lufthavner i utlandet har man gått lenger ved å anlegge idrettsarenaer, spa/badeland, kasino og boliger i "flyplassbyen". Utviklingen har allerede startet i våre naboland anført av Swedavia for Stockholm Arlanda og Gøteborg Landvetter. Det er også utvikling på gang ved København lufthavn samt en rekke andre flyplasser i Europa. Hovedbegrunnelsen er å utvikle attraktive landsidetomter i store trafikknutepunkt for å bygge regional konkurransekraft, sier Kirsebom.