Etterlyser mer fleksibilitet

- Regjeringen synes ikke i tilstrekkelig grad å ha tatt inn over seg hvilke utfordringer den nye arbeidsmiljøloven burde gitt svar på, sier adm. dir. i NHO, Finn Bergensen jr.

Fredag la arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten fram forslag til ny lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern. Positive elementer til tross; NHO er ikke tilfreds med Regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov. Går ikke langt nok NHO vil i tiden fremover studere lovforlaget grundig, men førsteinntrykket er at Regjeringen her ikke går langt nok. - NHO beklager at flertallsinnstillinger som var innbakt i Arbeidslivslovutvalgets innstilling, nå er trukket tilbake. Vi må konstatere at lovforslaget fra Regjeringen ikke gir det nødvendige rammeverk for fleksibilitet som både konkurranseutsatt sektor og resten av arbeidslivet i økende grad er avhengig av, sier Finn Bergesen jr. Deltid NHO er betenkt over at overtidsadgangen er redusert. - Detaljene i dette må vi se nærmere på. Særlig er det for privat sektor viktig at ikke retten til å inngå bedriftsbaserte, frivillige avtaler blir begrenset. NHO reager også på forslaget om at deltidsansatte skal ha førsterett til heltidsstillinger som blir ledige i virksomheten. - Dette forslaget er trolig dårlig gjennomtenkt, sier Bergesen jr. Han frykter at det kan føre til at bedrifter blir avskåret fra å ansette den best kvalifiserte. - Det kan dessuten meget vel tenkes at virksomhetene vil kvie seg for å ansette folk på deltid. Midlertidige ansettelser NHO er fornøyd med at det blir lettere å ansette på midlertidig basis. - Det er viktig for både arbeidsgivere og arbeidstakere at det åpnes for dette. Dette er en reform som vil ha stor betydning ikke minst for unge arbeidstakere, som nå lettere vil få mulighet til å komme seg inn på et arbeidsmarked som mange oppfatter som for lukket. NHO er tilfreds med at det blir vanskeligere å stå i stilling under oppsigelsestvist, men beklager at Regjeringen forslår en til dels betydelig innstramming i bruken av overtid. - Det sentrale her er om den nye loven også gjør forhandlinger om frivillige og lokale løsninger i bedriftene mulig.

Godt lovverk

Det er for NHO en hovedoppgave å arbeide for at lovverket ikke blir et hinder for at norske virksomheter kan vokse seg sterke i den globaliserte virkelighet som omgir oss. - I dag skjer endringene raskere enn noen gang. Dette er ikke en utvikling man kan vedta seg bort fra. Bedriftene må tenke nytt og annerledes for å få mer ut av sine ressurser og for å overleve. Det er en illusjon å tro at offentlig sektor i denne situasjon kan fortsette som om denne nye virkeligheten ikke angår dem. Større krav vil i fremtiden også bli stilt til offentlig sektor. Det er denne realitet den nye arbeidsmiljøloven ikke i tilstrekkelig grad reflekterer. Konkurransefortrinn NHO ser arbeidsmiljøloven som et sentralt redskap for samarbeid på arbeidsplassene, med rettigheter og plikter for både arbeidsgivere og arbeidstakere. - Det er et konkurransefortrinn for Norge at vi gjennom mange tiår har utviklet gode samarbeidsrelasjoner i arbeidslivet. I våre kontakter inn mot Stortinget og de politiske partiene vil vi arbeide for at også denne dimensjon ved loven sikres. Vi har et godt arbeidsliv i Norge. Vi er bedre på samarbeid enn de aller fleste. Norge skal også i fremtiden ha gode og trygge arbeidsplasser, der mennesker trives og samhandler.