Vil bli landets beste nabo

Naboen Utleie AS har vært gjennom en rivende utvikling de senere årene.

De er blitt en storaktør i utleiemarkedet i Stavanger, men de kommer snart til et nabolag nær deg.

– Målsettingen er klar, vi skal bli landets beste nabo, sier daglig leder Nina Aasland.

Selskapet, som ble etablert på Forus i Stavanger i 1996 av ekteparet Nina og Olav Aasland, er nå nest størst på utleie av maskiner og utstyr i vekstfylket Rogaland.

– Det er vi stolte av. Konkurrentene våre er de store internasjonale aktørene, som alle er til stede på markedet i Stavanger. En av årsakene til at vi har lyktes i utleiebransjen er en sterk lokal tilhørighet, og den skal vi beholde selv om vi nå vokser, legger Nina Aasland til.

Flere avdelinger
Naboen er i ferd med å spre seg til nye markeder. De har vært til stede i flere år i Haugesund, men setter nå støtet inn for alvor. De er i løpet av april etablert i nye lokaler i Aksdal Næringspark, med egne lokale ansatte.

– Vi er nå også i ferd med å etablere oss i Bergen. Den skal være operativ i løpet av mai. Innen få år vil vi også bevege oss sørøstover og starte opp i Oslo. Akkurat når dette skjer er ikke endelig bestemt, men det skjer når vi har funnet de riktige folkene og gode lokaler, forteller en entusiastisk Aasland.

Økningen skal fortsette
Selskapet har gjennom de senere årene hatt en jevn, god vekst, og de har levert solide resultater.

– Men de siste årene, etter at vi begynte å sette oss klare mål, har veksten vært bedre. Vi har konsekvent hele veien satt nye mål og regelmessig sett på hvordan vi ligger an i forhold til målene. Dette har skjerpet oss ytterligere, og har hjulpet oss med kulturbyggingen i selskapet. Vi har fått det inn i sjelen, påpeker Aasland.

I 2012 vil de omsette for rundt 45 millioner kroner i Stavanger, og har ca. 15 ansatte. Dette er en solid økning fra et godt 2011.

– Det hadde vi nesten ikke turt å håpe på ettersom vi hadde et veldig stort prosjekt i 2011. Men så langt ligger vi foran fjoråret, sier Aasland. Og veksten skal ikke stoppe med dette.

– Innen 2015 skal vi nå en omsetning på 60 millioner kroner i Stavanger. Vi er i god rute til å nå dette målet. I tillegg kommer omsetningen fra Haugesund, Bergen og Oslo, sier hun.

Skal begeistre
De vil bruke den samme oppskriften på de andre etableringene som den de har lyktes med i Stavanger.

– Vi skal ha strenge krav til kunnskap og profesjonalitet, et godt arbeidsmiljø, vi skal være folkelige og ikke minst skal begeistring være kraften som driver oss videre, sier Aasland.

Hun sier de benytter seg av mange aktiviteter for å skape begeistring blant alle ansatte.

– Vi har etablert et konsept som heter ”endelig mandag”. Den første mandagen i hver måned samles alle ansatte for å bygge opp temaet. Her ser vi også på hvordan vi ligger an i forhold til målene vi har satt oss. Vi arranger også nabomesterskapet (NM), hvor lek log lyst skal føre til begeistring. Vi inviterer videre både ansatte, kunder og gode samarbeidspartnere til nabofester for å oppdatere alle på hva vi holder på med og for litt sosial kontakt med god underholdning. Vi har også etablert en velforening i nabolaget; Nabolaget 2015. Dette er et trenings- og utviklingsprogram for alle ansatte. Her har vi blant annet noen coacher som er med og legger de årlige planene, hvilke aktiviteter vi skal kjøre på halvårsbasis og så videre. Alt dette er med på å skape en god bedriftskultur, som igjen gir resultater, utdyper hun.

De har også etablert naboskolen, som skal lære opp kundene i riktig bruk av utstyret, spesielt på liftsiden, som de satser tungt på.

Proffene og folk flest
Selskapet har en filosofi om at de skal leie ut maskiner, utstyr og annet verktøy til store og små bedrifter - og folk flest. De har blant annet personløftere, byggvarme, strømaggregater, samt mindre maskiner og utstyr i porteføljen. De leier også ut anleggsutstyr, som valsetog opp til 20 tonn og gravere opp til 14 tonn.

– For å lykkes er det helt nødvendig å ha gode styringssystemer. Jeg mener vi har et helt unikt styringssystem, som vi har vært sterkt delaktige i utviklingen av selv. Med dette har vi til enhver tid full kontroll over alt av maskiner og utstyr. Vi vet hva vi har inne og leid ut, hvem som har leid, hvor lenge det er leid ut, hvor maskinen er og når den til enhver tid brukes, når det kommer serviceintervaller samt komplett historikk på maskinen. Vi har også en ordning hvor kundene selv kan booke utstyret på nettet, forteller Aasland.

Er nominert til europeisk pris
Nina og Olav Aasland eier fortsatt 100 prosent av selskapet og har full kontroll på utvilklingen. Olav er styreleder i selskapet og er i aller høyeste grad med i den daglige driften som forretningsutvikler og HMS-rådgiver.
Nina har hatt stillingen som daglig leder siden 1998. Hun sitter også i styret i Norsk Utleieforening.

Det er ikke tvil om at utviklingen til selskapet er blitt lagt merke til i den norske utleiebransjen. Nina ble tildelt Utleieprisen på Utleiekonferansen tidligere i år. De er også nominert til European Rental Awards som finner sted i Oslo 15. mai under den årlige konferansen til European Rental Association. Naboen er nominert i kategorien "Small Rental Company of the Year" sammen med to russiske og ett tsjekkisk selskap.

– Det hadde selvsagt vært veldig artig å vinne den prisen, men vi er også godt fornøyde med å bli nominert i dette selskapet, sier Nina Aasland.