Statoil kvitter seg med bensinstasjonene

Statoil har akseptert et tilbud på selskapet Statoil Fuel & Retail på 8,6 milliarder kroner fra et canadisk selskap.

Kjøper er det canadiske selskapet Alimentation Couche-Tard. Statoil eier litt over halvparten av selskapet som ble notert på Oslo Børs i 2010. Meldingen om salget kom dagen etter at aksjen registrerte en bunnotering på 34,48 kroner på Oslo Børs. Tilbudet på 53 kroner løftet dermed aksjekursen med drøyt 50 prosent.

Da selskapet ble introdusert var kursen 40 kroner. På det høyeste var aksjen verdsatt til 62 kroner i mai i fjor, men denne vinteren har det stadig gått nedover.

Etter livlig omsetning hele onsdagen sluttet aksjen på kr 52,60.

– Vi mener at selskapet er en sterk industriell eier, og at prisen er attraktiv. Tilbudet, som anbefales av styret og ledelsen i Statoil Fuel & Retail (SFR), gir en god løsning for alle parter, sier Statoils konserndirektør for økonomi og finans Torgrim Reitan.

Statoil eier 54 prosent av selskapet, som driver 2.300 bensinstasjoner i Skandinavia, Polen, Baltikum og Russland, samt tolv hovedterminaler, rundt 400 tankbiler og 50 depoter i åtte land. SFR leverer drivstoff til fly på 85 flyplasser i ti land og produserer 750 forskjellige smøreoljeprodukter.

Det arbeider omtrent 18.500 mennesker ved anlegg i Europa, ved selskapets konsernledelse og nasjonale hovedkontorer, terminaler og depoter, opplyser Statoil.

Beholder navnet til 2019

SFR beholder retten til å bruke Statoil-navnet inntil 30. september 2019, i tråd med avtalen som ble inngått i forbindelse med børsnoteringen, opplyser oljeselskapet.

Konsernsjef Jacob Schram anbefaler de andre aksjeholderne til å selge.

– For det første mener vi at prisen er bra, og for det andre er Couche-Tard lovende for fremtidig utvidelse av selskapet, sa han på onsdagens pressekonferanse.

Alain Bouchard, konsernsjef og gründer i Couche-Tard, forteller at han i fem år har prøvd å finne et europeisk selskap å kjøpe.

– SFR var det riktige selskapet, sier han, og legger til at han skal bevare dets sterke merkevare og fortsette den eksisterende strategien tatt av lokal ledelse.

Alimentation Couche-Tard byr 15,9 milliarder kroner for samtlige aksjer i Statoil Fuel & Retail, skriver E24.

Alimentation Couche-Tard er en av verdens største kjeder med nærbutikker og har til sammen 5.800 butikker, hvorav 4.220 selger bensin, i Canada, USA, Mexico, Japan, Kina, Indonesia og Guam. Selskapet har rundt 53.000 ansatte, og hovedkontoret ligger i Laval i Quebec i Canada.

Frykter ansatteflukt

Hovedtillitsvalgt Ketil Johannessen i Statoil Fuel & Retail reagerer sterkt på av avgjørelsen.

– Vi opplever dette som et svik fra Statoils ledelse. De lovet å være en trygg og langsiktig eier da de skilte oss ut – ingen hadde forventet dette. Vi er blitt ført bak lyset hele veien. sier han.

– Det er ubegripelig og skuffende at det siste og eneste norske distributørselskapet, bygget opp med nasjonalt eierskap, et sterkt norsk merkenavn og med en sterk posisjon blant folk flest, selges ut av landet uten en eneste politisk reaksjon. Det er tafatt, legger han til.

Nå frykter Johannessen ansatteflukt i selskapet.

– Vi tror at personer som i dag besitter nøkkelposisjoner i Statoil Fuel & Retail vil velge å gå ut av selskapet som følge av dette. Vi frykter også at ny eier vil splitte opp og realisere verdier i eiendomsmasse og virksomhet, sier han.

Pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil sier til Aftenposten at han tar reaksjonen fra hovedtillitsvalgte til etterretning.

– Vi har ikke bare vært opptatt av godt bud, men også det å finne en god eier som kan utvikle selskapet videre. Vi mener at Couche-Tard er en slik eier. I tillegg er det godt bud for oss, derfor har vi akseptert det, sier han.