Ny robotklipper som «tenker» selv

Robotgressklipperne har for lengst inntatt norske hager. Til sommeren lanseres en helt ny modell som leverandøreren hevder er verdens første intelligente robotklipper. (Video)

Og hva ligger i at gressklipperen er intelligent? Jo, ifølge Bosch kartlegger den nye modellen Indego selv klippearealet uten forprogrammering. Klipperen vil blant annet styre unna blomsterbed, terrasse, kroker og helninger.

I pressemeldingen peker Bosch på at vedlikehold av plen tar mye tid. En robotgressklipper vil frigjøre mye av denne tiden, slik at man heller kan slappe av i hagen - mener utstyrsgiganten.

Bosch lanserer robotgressklipperen Indego, som ifølge selskapet setter nye teknologiske standarder for gressklipping og skaper resultater som langt overgår de tidligere generasjoner av robotgressklippere.

Banebrytende teknologi
For at klippingen skal foregå hurtig og effektivt samt etterlate et flott resultat, klipper maskinen i lange like linjer akkurat som man selv ville gjøre med en manuell gressklipper.

Denne systematiske klippemetoden reduserer klippetiden i forhold til robotgressklippere med tradisjonell teknologi, da maskinen arbeider seg gjennom hagen i skjematiske linjer i stedet for å kjøre på kryss og tvers som andre robotmaskiner. Det gjør Indego opp til fire ganger hurtigere og mer effektiv enn tilsvarende maskiner.

Roboten vet hele tiden hvor den er i forhold til laderen, og hvis den skal tanke ny energi under klippingen, stopper den knivbladet, finner den laderen og deretter drar tilbake til det stedet på plenen hvor den var sist.

Indego kan stilles inn til å slå plenen hver annen dag, eller hvor ofte det ellers måtte være nødvendig og for ikke å kjøre i samme spor og lage merker i gressplenen velger den en ny vinkel å klippe ut fra hver gang den starter en ny klipping.

Klarer også store hager
På en enkelt oppladning kan Indego klare 200 kvm, og det tar ca 20 minutter. Heretter finner maskinen selv tilbake til laderen, lader i 90 minutter til batteriet er fylt helt opp og fortsetter deretter på jobben.

Det tar 10 timer å klippe 1 000 kvm. Roboten er dessuten skånsom overfor både økonomi og miljø da en klipping av plenen koster under 1 kr., som er under en tiendedel i forhold til hva det koster i bensin til en alminnelig gressklipper som skal klippe samme areal. Med en el-drevet maskin slipper man dessuten både os og støy.

Tyverisikring og lang levetid
Indego har tyverisikring via pinkode og lydalarm, hvilket hurtig kan gjøre livet surt for en tyv med en igjengrodd gressplen. Robotens software kan oppdateres med det medfølgende SD-kort via internett, som fremtidssikrer Indego. Maskinen er dessuten utstyrt med det smarte lithiumbatteriet som sikrer roboten en lang levetid og er optimal for vinteroppbevaring da det ikke selvutlader.

Bosch Indego lanseres sommeren 2012, hvor den vil være å finne hos byggforhandlere landet over i et begrenset antall.