Frontfagene overprøvde vikaravtalen LO-NHO

Tolv timer på overtid ble partene i frontfagoppgjøret enige om en vikarordning som med ett slag satte gjeldende avtale mellom LO og NHO til side.

– Særdeles uheldig og for meg ganske uforståelig, sier leder av NHO Service, Petter Furulund, til NTB. Han mener oppgjøret hos riksmekleren søndag formiddag endte med et solid brudd på prinsipper og samtidig la til rette for store praktiske vansker i de bedriftene som trenger vikarer innenfor industrien og byggfagene.

– Etter hvert er det fare for at tilsidesettelsen av vikaravtalen mellom NHO Service og LO vil føre til at alle tariffområder får inn bestemmelser om vikarer. Det er ikke bare våre jurister som imøteser en drøss med praktiske problemer, sier Furulund.

Bernander neste

NHO Service skal nå drøfte situasjonen som har oppstått, med NHO-sjefen John G. Bernander og leder av Norsk Industri, Svein Lier-Hanssen.

– NHO Service har lenge arbeidet for ryddighet og seriøsitet i bemanningsbransjen. Et ledd i dette arbeidet var prinsippavtalen med LO for alle de områder der LO har medlemmer. Denne avtalen var midlertidig, og vi var nå innstilt på at NHO og LO i fellesskap skulle meisle ut en felles tariffavtale for bemanningsbransjen, tilpasset denne bransjens særpreg, sier Furulund.

– I stedet opplever vi nå at frontfagoppgjøret tar sikte på at avtalen mellom LO og NHO sies opp, sier Furulund.

Han understreker riktignok at noen formell oppsigelse ikke foreligger, og at avtalen løper fortsatt.

– Kanskje noen på begge sider etter hvert forstår at det kan skje mye rart når det mekles 12 timer på overtid, sier sjefen for NHO Service.

– Regnes som oppsagt

Fellesforbundets leder, Arve Bakke, er imidlertid ikke i tvil om at bemanningsavtalen mellom LO og NHO nå vil falle bort.

– Innleide arbeidstakere skal heretter være omfattet av de ordinære overenskomstene i bedriftene, sier han.

Heretter blir det slik at de som er innleid fra et bemanningsselskap, blir omfattet av overenskomsten som gjelder i bedriften, og dermed jobber på like vilkår med kollegaene som er ansatt i bedriften.

– Dersom bemanningsselskapet har tariffavtale med sine vikarer, skal den være lik overenskomsten for bedriften de skal jobbe for. Dette vil bli en ordning som fører til et bedre organisert arbeidsliv, sier Bakke.

Vikardirektivet

Det er ikke mange ukene siden det politiske Norge hadde en hard debatt om innføringen av EUs vikarbyrådirektiv som sikret like vilkår for vikarer og andre ansatte. Direktivet fastsetter ingen organisasjonsplikt for vikarer, og LO var imot. Det samme var Sp og SV.

Med årets frontfagoppgjør er direktivet i praksis allerede blitt innført, men nå i regi av partene i arbeidslivet, i hvert fall den ene. Og etter hvert vil vikarordningene trolig bli innarbeidet i alle tariffområder, med den innflytelse det gir dem som allerede behersker de forskjellige tariffene.