Lite bakterier i Glomma, til tross for kloakkutslipp

Selv om kloakk sendes urenset ut i Glomma, viser ferske vannprøver at det er lite tarmbakterier i elven.

Alvim renseanlegg på Grålum i Sarpsborg ble 26. mars stengt for rehabilitering og oppgradering. De mekaniske ristene ved renseanlegget vil imidlertid bli holdt i drift de ni ukene rehabiliteringen varer. Dopapir og all synlig kloakk vil derfor bli fjernet.

Vannprøver som ble tatt i krysset der Glomma møter Visterflo på Greåker/Rolvsøy sist fredag viste et bakterieinnhold i vannet på 180 bakterier per 100 milliliter. Dette er en økning på 60 bakterier per 100 milliliter sammenlignet med en måling som ble tatt 23. mars nedenfor utslippet på Alvim.

– Liten betydning
Ifølge Marianne Knudsen, teamleder for renseanlegg og vannverk i Sarpsborg kommune, viser den siste målingen at utslippet av urenset kloakk fra Alvim har veldig lite å si for bakterieinnholdet i Glomma.

Vannprøver som er tatt ovenfor utslippspunktet til renseanlegget viser ifølge henne at det er tarmbakterier i Glomma fra før av.

– Det er helt naturlig. Ved vannverket vårt på Baterød som henter vann et stykke nord for fossen må drikkevannet renses for disse bakteriene. Disse tallene er med på å bevise at utslippene fra Alvim renseanlegg nå har veldig lite å si for bakteriefloraen i Glomma, sier hun.

Bakterieøkning
30. mars viste derimot en måling tatt 200 meter nedenfor utslippet på Alvim hele 3.800 bakterier per 100 milliliter. Ifølge Knudsen skyldes den kraftige økningen i slutten av mars at renseanlegget da var under nedkjøring.

– Da gikk urenset kloakk gjennom renseanlegget samtidig som vi gjorde rent anlegget. I utslippsvannet var det mye vaskevann fra anlegget. Da er det helt naturlig at vi i en kort periode hadde høye testverdier, sier Knudsen.