Murverksprisen til Villa Grimnes

Villaen, som er tegnet av professor, sivilarkitekt Bengt Espen Knutsen, er i pusset Leca og ligger i Voksenåsen, Oslo.

Murverksprisen deles ut for fremragende arkitektur og godt håndverk i henholdsvis tegl og blokk, og i år går altså prisen til et byggverk i blokkmurverk.

Ved denne anledning sier juryen at den også er en honnør til Knutsen som god ambassadør for murverk gjennom et langt virke.

Fra juryens begrunnelse heter det blant annet:
"Murverksprisen 2012 går til ”Villa Grimnes”, som er tegnet av professor, sivilarkitekt Bengt Espen Knutsen. Murarbeidene er ved Stensrud & Stensrud AS – nå Alliero AS.

Det er spesielt gledelig å dele ut prisen til et boligprosjekt der det på en inspirerende måte er benyttet blokkmurverk med utvendig farget puss. Fargepaletten er en harmonisk kombinasjon av jord­farger tilpasset naturen – som samtidig gir boligen et særpreget uttrykk og en sterk egenkarakter.

Boligen er formet etter den bratte naturtomten og brutt opp i mindre volum som hver har sin farge. Juryen vil spesielt berømme sammenhengen mellom bygg og landskap. Plassering og utforming av uteplasser på ulike nivåer samt integrering av forstøtningsmurer, trapper og bed gjør at uteområdet inngår som en naturlig del av den arkitektoniske helheten. Boligens rom utvides med mange og godt formede uteareal for ulike opplevelser.

De oppbrutte bygningsvolumene gir generøse lysinnslipp fra alle himmelretninger og god kontakt med naturen. Interiøret er konsekvent holdt i lyse naturmaterialer og farger som bidrar til å forsterke lysvirkningene og står godt til den mørkere utvendige paletten. De håndverksmessige arbeidene er gjennomgående av svært høy kvalitet. Familien Grimnes uttrykker stor glede over sin murbolig.

Etter juryens mening er «Villa Grimnes» godt egnet til å inspirere både arkitekter, utbyggere og boligkjøpere til bruk av blokkmurverk og farget puss. Med prisen som deles ut i dag gis også en ekstra honnør til Bengt Espen Knutsen som en god ambassadør for murverk gjennom et langt virke."

Prisutdelingen finner sted under Norsk Murdag 24. april i Gyldendalhuset.