Giske omsorgssenter

Giske omsorgssenter

Sted: Valderøya i Giske kommune, Sunnmøre

Prosjekttype: Helsebygg

Bruttoareal: 5.300 kvm

Byggherre og byggeledelse: Giske kommune

Hovedentreprenør: M. Kristiseter AS

Total prosjektkostnad inkl. mva: 150 millioner kroner

Prosjekteringsgruppeledelse: ART arkitekter og ingeniører AS

Arkitekt, interiørarkitekt og prosjektledelse: ART arkitekter og ingeniører AS

Arkitekt og landskapsarkitekt: Lervik Arkitekter AS

Rådgivere: RIB: Tømmerdal Consult - RIV: Nedreklepp - RIE: Karl Kvalsund - RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Sanitæranlegg: ORAS - Luftbehandling: GK Norge - Elektro: Ålesund Elektro - Heis: Heisplan - Grunnarbeid: Rano Anlegg - Stålkonstruksjoner: HEVAD - Mur-, puss- og flisarbeider: Dillon Flis - Betongelementer: Spenncon - Vinduer/dører m. lås og beslag: Nordvest Vinduet - Taktekking: Vestlandstak - Blikkenslagerarbeider: Even Helgesen - Rekkverk og balkonger: Midthaug Møre - Malerarbeider: Martin Uggedal - Gulvbelegg: Nordvest Maling - Himlingsarbeider: Modulvegger - Fast bygginnredning: B. Espe Trevarefabrikk

Giske kommune ligger ytterst mot havet på sunnmørs-kysten. At dette er et værhardt område preger også materialbruken på det nye omsorgssenteret på Valderøya. Her kan det av og til smake salt av veggene.

Utvendig er det Cembrit fibersement fasadeplater og royalimpregnert treverk som er dominerende materialer. Vinduer og dører har aluminiumsinnramming. Materialene er valgt for å redusere vedlikeholdskostnadene. Også innvendig er det gjort materialvalg og tekniske løsninger med god kvalitet, med tanke på at det skal vare noen år og samtidig være gunstig for renhold og vedlikehold. Fibersementplater er det dominerende materialet på veggene. Innvendig er fibersementplater kun brukt som fendring.

Påbygg
Det nye omsorgssenteret er bygd i hagen til et tidligere bokollektiv på stedet, og er dermed egentlig et påbygg. Men påbygget på 5.300 kvm er vesentlig større enn det gamle hovedbygget og får mange funksjoner i tillegg til den rene sjukeheimsdriften. Det inneholder hovedkjøkkenet for Giske kommune, som også skal betjene den hjemmebaserte omsorgen. Bygget får en egen rehabiliteringsavdeling tilpasset samhandlingsreformen. Her blir det tilgang på både fysioterapi- og ergoterapitjenester.

Sjukeheimen får 40 rom som alle er tilpasset tungt pleietrengende. Kommunens plan er å samle de somatiske pasientene i den nye institusjonen, mens demente blir henvist til en egen avdeling på Vigra helsetun.

Rommene i nybygget har tekniske løsninger med pasientløftesystem i skinner i taket. Mange av de somatiske rommene har balkong. De fleste rommene har også utsikt mot sjøen. Baderommene er større enn minimumskravet. På flere områder er bygget i forkant i forhold til kravene som gjaldt på byggemeldingstidspunktet i 2010, rett før TEK 10 ble iverksatt.

Vannbåren gulvvarme
Varmeløsningen er vannbåren gulvvarme basert på et luft til vann varmepumpeanlegg. Gulvløsningen er et tilfarergulv på stålskinner som gir en viss fjæring for ansatte og andre som skal gå på disse gulvene hver eneste dag. Kommunens håp er at det skal spare folk for slitasje og at en på den måten også kan unngå noen sjukemeldinger. Denne løsningen åpner også for tekniske føringer under gulvene, som varmeløsninger.

– Slike tilfarergulv er brukt en god del i leiligheter, men kommer nå mer og mer i offentlige bygg, sier arkitekt Oddbjørn Gjøsund i ART arkitekter og ingeniører AS i Ålesund til Byggeindustrien.

Giske kommune er en vekstkommune. Flyplassen på Vigra ligger i kommunen. Veksten gir kommunen store utfordringer både når det gjelder helsetilbud, barnehager og skoler. Giske omsorgssenter vil dekke et stort behov, men ifølge Giske kommunes prosjektleder, Olav Megrund, er kapasiteten ikke tilpasset en sterk økning av antall eldre i årene som kommer.

Megrund sier at Giske omsorgssenter har vært et stort løft. Prosjektkostnaden vil ende på om lag 150 millioner kroner. En stor del av kostnadene gjelder den tekniske infrastrukturen rundt nybygget. Byggeområdet midt i et boligområde har blant annet nødvendiggjort omfattende veiomlegginger.

Hovedentreprenør M. Kristiseter får skryt for godt gjennomført arbeid. Prosjektleder hos Kristiseter, Lars-Ove Mork, sier at jobben har vært grei. Konstruksjonen har vært tradisjonell og kjent for entreprenøren, med stål bæresystemer og hulldekke for etasjeskiller.

– Det som kanskje har vært den største utfordringen er at byggeområdet har vært trangt og at det ikke har vært problemfritt med transporten gjennom den tilliggende småhusbebyggelsen, sier Mork til Byggeindustrien.

Han er tilfreds med samarbeidet med underentreprenørene og også samarbeidet med andre aktører. Han sier at samarbeidet både med byggherre, arkitekt og konsulenter har fungert godt, og at det har vært en ryddig og god dialog i prosessen.

– Det meste har gått etter planen og vi har levert bygget til riktig tid, sier Mork.

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter