Ingen streik i byggfagene

Like etter midnatt ble det lagt fram et enstemmig anbefalt forslag som følge av meklingen for byggfagene. – Vi er meget godt fornøyd med resultatet, sier forhandlingsleder Halvor Langseth i Fellesforbundet (oppdatert).

– Ved siden av bestemmelsene fra frontfagsoppgjøret om at innleide fra vikarbyråer sikres samme vilkår og omfattes av Fellesforbundets overenskomster, betalt pappapermisjon og allmenngjøring, har vi fått en god forhøyelse av den garanterte minstefortjeneste for fagarbeider i overenskomsten, den er hevet til 169 kroner per time. Lønnssystemet i overenskomsten er endret som følge av tidligere protokoll og akkordtariffene er justert med 3,6 prosent, forteller Langseth.

Det anbefalte forslaget går nå til uravstemning blant Fellesforbundets medlemmer. Dette skjer onsdag 9. mai.

Det var kl. 03.45 meldingen om at det er blitt enighet mellom partene i byggfagene tikket inn. Det blir dermed ingen streik i byggenæringen.

Oppgjøret mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening omfatter i denne omgang bare byggfagene mens meklingen for byggeindustrien først starter kommende fredag.

Innenfor byggfagene gjelder overenskomsten for anleggsgartnere, stein, jord og sementarbeidere, tømrere og innredningssnekkere, murere og rørleggere pluss en del andre håndverksfag. I alt omfatter denne overenskomsten rundt 18.000 av Fellesforbundets medlemmer.

Fristen for meklingen var satt til midnatt, men man fortsatt likevel nesten fire timer på overtid.

En eventuell streik ville ha bli gjort gjeldende fra tirsdag morgen. Men nå er streiken avverget.

Nærmere 17 400 bygningsarbeidere på om lag 800 bedrifter over hele landet ville ha gått ut i streik fra arbeidstidas begynnelse i morgen tirsdag dersom man ikke har blitt enige.

Forhandlingsdelegasjonen for Riksavtalen starter meklingen igjen i morgen tirsdag og meklingsfristen er onsdag kl 24.00. Det er meldt plassfratredelse for 2348 medlemmer på 200 serveringssteder, kantiner og hoteller i fire fylker, Rogaland, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Dette er å betrakte som et første streikeuttak.

Bygg.no har fulgt oppgjøret i byggfagene fra time til time.

Forslaget skal nå behandles videre i de respektive organisasjonene og svarfrist til riksmeklingsmannen er satt til 10. mai.

Les løpeseddelen her

Les hele forslaget fra Riksmekleren her