Sola Strand Hotel

Sola Strand Hotel

 Sted: Sola

Prosjekttype: Nybygg

Entrepriseform: Total

Kontraktssum eks mva: 80 millioner kroner

Bruttoareal: 4.800 kvm

Byggherre: Ellen & Axel Lunds Stiftelse

Totalentreprenør: Backe Bygg

Teknisk totalentreprenør: Sig. Halvorsen

Arkitekt: DBC-arkitektur

Rådgivere: RIB og RIGeo: Dimensjon - RIV: Energi og Miljø - RIE: Rønning Elektro - RIAku: Sinus - RIBr: BrannCon

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Ingeniørservice - Grunnarbeider: Risa - Betongarbeider: Vest Betong - Glass- og alu.arbeider: Rubicon - Rekkverk: Trappeteknikk - Solavskjerming: Espenes - Tømrer: O. Torjussen & Sønner - Maler og gulvarbeider: Vatland & Sønn - Flislegger: Murmester Myhre - Rørlegger: Sig.Halvorsen - Elektro: Rønning Elektro - Ventilasjon: Energi & Miljø - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Låsgruppen - Natursteinsmurer: Risa - Byggevarer: Neumann Bygg

Det nye bygget ligger øst for hotellets hovedinngang og danner et tun sammen med hotellets eldste fløy (som er fra 1914).

Bygget har en grunnflate på 1.600 kvm og har tre etasjer. Konferanseavdelingen ligger i første etasje og de nye rommene i andre og tredje etasje. Bygget er tegnet av DBC-arkitektur AS og ført opp i totalentreprise av Backe Bygg AS. Kontraktssummen er 70 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Ellen & Axel Lunds Stiftelse. Byggestart var i juni 2010. Første etasje ble overlevert 23. desember i fjor, to måneder før avtalt tidspunkt.

Kapasitet, funksjon og logistikk
Konferanseavdelingen rommer en ballsal på 350 kvm, to mindre møterom, anretningskjøkken og lobby. Ballsalen kan deles opp i tre rom. Det nye bygget er forbundet med den eldste delen av hotellet. I overgangen mellom byggene ligger ny kantine og nye garderober for hotellets ansatte. Blant de 56 rommene er det to suiter og ti rom som er forbundet med dører med naborommene. Hotelldirektør Gisle Steffensen forteller at både konferanseavdelingen og rommene gir hotellet større kapasitet.

– Vi har hatt stor pågang og følt behov for utvidelse. Vi har nå fått et oppgradert produkt med god funksjon og logistikk. Vi er samtidig veldig bevist på vår historie og vårt medlemskap i De Historiske.

Vinkelform
Anleggsleder Terje Husebø i Backe Bygg sier at den flate byggegrunnen består av sand og at byggets kjeller er støpt vanntett på bæreplate av betong.

Bygget har vinkelform og bærende konstruksjon i plasstøpt betong. Terje Husebø forteller at skilleveggene i andre og tredje etasje inneholder dragere som bærer det store spennet i ballsalen i første etasje. Bygget har stålplatetak med isolasjon og tekking med panner. Fasadene har hvit trekledning, brutt opp med fem vertikale glassfelt som går fra mønet til bakken. På gulvene er det parkett, tepper og flis. Noen vegger er plassbygde og virker som brannskiller, andre vegger er i gips og stål. Bygget har systemhimlinger.

Konstruksjonen ble tørket ut med byggvarme og med varmt vann fra eget sentralvarmeanlegg basert på naturgass. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Vinduene er i tre med beslag i aluminium. Det er aluminiumsvinduer i de vertikale glassfeltene. Hele bygget har universell utforming.

Grei byggeprosess
Bygget har vannbåren oppvarming med gulvvarme og radiatorer. Vannet varmes opp i hotellets gassfyrte kjel. Det er 25 cm isolasjon i veggene og 35 cm i taket. Bygget er termografert og resultatene er ifølge Terje Husebø meget gode. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Hele bygget er sprinklet. Mot øst er det også fasadesprinkling. Alle vinduene som vender mot solen (og det er 90 prosent) har solavskjerming med automatisk styrte utvendige persienner.

Terje Husebø sier at byggingen har gått meget greit, uten noen spesielle utfordringer. – Prosjektet har vært en god erfaring for oss. Da aktiviteten var på topp var 70 bygningsarbeidere i sving her. En lærling i betong tok fagprøven sin på bygget. Arbeidene har skjedd uten fraværsskader. Sorteringsgraden for byggavfall er 88,3 prosent.

Strenge høydekrav
Sivilarkitekt Ingar Dalen i DBC-arkitektur forteller at et viktig arkitektonisk grep var å lage et bygg formet som bølgene på Solastranda.

– Et annet grep var å bryte opp volumene bygningskroppen med glassfelt. Byggets plassering gjør at det danner et avrundet inngangsparti til hotellet sammen med den eksisterende hotellbebyggelsen. Vår største utfordring var å tilpasse oss de strenge høydekravene Sola kommune påla oss.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter