Drammen vgs

Drammen vgs

Prosjekttype: Nybygg og ombygging av videregående skole

BTA: 18.000 kvm

Byggherre:
Buskerud fylkeskommune

Hovedentreprise:
Bøhmer Entreprenør AS

Kontraktsum: 78 millioner kroner

Byggherreombud:
Nordal Prosjektadministrasjon AS

Arkitekt: GPP Arkitekter AS

Arkitekt, ansvarlig søker:
Halvorsen & Reine AS

Interiørarkitekt: CADI AS

LARK: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIB: Stener Sørensen - RIE: ECT - RIV: Dagfinn Jørgensen - RIG: Multiconsult - SHA-koordinering: T-2 prosjekt Asker - RIBR: Roar Jørgensen 

Tekniske sideentreprenører: Rør: Konnerud Rør - Ventilasjon: GK Norge - Elektro: Ing. Mosness Norstad - Heis: Reber Schindler Heis

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Kongsberg Entreprenør - Hulldekker: Loe Betongelementer - Stålkonstruk-
sjoner: Litana Norge - Betong-
arbeider: Betongspesialisten - Maler- og gulvarbeider: Malermester Buer - Kjøkken/garderobe: Myhrvold Storkjøkken - Sportsgulv og sittetribuner: Unisport Scandinavia - Amfistoler: Fora Form - Brannsjalusier: Haby Norske Sjalusier - Skoleinnredning: Lekolar - Foldevegger: Trysil Treforedling - Brannmerking: Safe Deck Norge - Tekking: Protan - Blikkenslager: Buskerud Blikk & Montasje - Låser og beslag: Låsgruppen Drammen - Gulvsparkling: Østlandske Gulvsparkling - Designgulv: Weber Saint Gobain - Branntetting: Firesafe - Ståldører: Trygve Eliassen - Himlinger: Modulvegger Oslo - Mur- og flisarbeider: Viking Entreprenør - Glass- og fasadearbeider, takvinduer, innv. glass og rondell: Flex Con - Foldedører: Trysil Byggprodukter - Spunt og peling: Seierstad

Lyst, åpent og fleksibilitet rundt moderne undervisningsarealer og sosiale soner er nøkkelord når den nye videregående skolen i Drammen skal beskrives. 

Økende elevtall, nye læringsformer og for små og uhensiktsmessige arealer var grunner nok for byggherre Buskerud fylkeskommune til å ta de nødvendige grep. I 2006 ble det vedtatt å slå sammen Drammen og Strømsø videregående skoler, og samlokalisere dem på Marienlyst. Nå utgjør ytterveggene i bygningsmassen fra 1959 en del av det moderne interiøret på ca. 9.000 kvm.

Etter en omfattende rehabilitering og etablering av et nytt mellombygg er Drammen vgs. ikke til å kjenne igjen. Der skolegården tidligere lå mellom volumene, ligger nå det nye tilbygget som bidrar med nye læringsarealer og en sammenhengende struktur med gater, bruer og torg i tre åpne plan.

Drammen videregående skole er en studiespesialiserende skole med i underkant av 200 ansatte og 1241 elever. Av disse går om lag 180 elever på idrettslinjen som er lokalisert i Idrettsbygget noen hundre meter unna. Drammen vgs. har også en S-klasse, en egen klasse for elever med særskilte behov.

Skole og byggeplass
Det var en forutsetning at skolen skulle være i drift hele tiden. Etter hvert som behovet for oppgraderinger meldte seg, måtte det foretas rokeringer innenfor de eksisterende læringsarealene. Noen klasser var plassert andre steder, mens resten hadde to egne paviljonger – undervisningsmoduler – plassert utenfor skolen. Her var det seks ordinære klasserom, i tillegg til fire rom for skolen spesialklasse.

Arkitektkonkurransen ble vunnet av det danske kontoret GPP Arkitekter AS, som har lang erfaring med skole- og institusjonsbygg i hjemlandet og i de øvrige nordiske landene. Ansvarlig søker er arkitektfirmaet Halvorsen & Reine AS.

Bøhmer Entreprenør og Buer Entreprenør har i et prosjektsamarbeid hatt hovedentreprisen med en verdi på 78 millioner kroner eks. mva, og har vært i aktivitet på skolen i nesten to år.

– Da vi startet opp her i februar 2010, var spunt- og pelearbeidene for det nye tilbygget allerede utført sommeren før. Grunnforholdene er som i Drammen for øvrig; de er fryktelig dårlige. Det er brukt seksjonsvis utgraving og magerbetong. Høy grunnvannstand gjorde det påkrevd med vanntett støp for de områdene som ligger under bakkenivå, forteller anleggsleder hos Bøhmer, Ole Bjørn Vigdal.

Mer rehabilitering
– Det var forutsatt kun lett rehabilitering i den eksisterende bygningsmassen. Men vi støtte på ikke-forventede elementer, samtidig som byggherren besluttet at kabling for data skulle oppgraderes. Derfor rehabiliterte vi i praksis alt i større eller mindre grad, sier Stein Helset Nordal i Nordal Prosjektadministrasjon. Nordal har vært engasjert som byggeleder, og overtok også som prosjektleder for fylkeskommunen i prosessen.

Kostnadsrammen for den nye skolen er blitt utvidet flere ganger i prosjektperioden, og er havnet på ca. 275 millioner kroner.

– Detaljprosjekteringen hadde ikke gått nok i dybden på de eksisterende forholdene. Det fant vi forholdsvis raskt ut da vi begynte. Fylkeskommunen hadde satt av ekstra midler på budsjettet, men det, sammen med oppgradering av det tekniske anlegget, førte til lengre byggetid og store, uforutsette tilleggsarbeider for entreprenørene. Som byggeleder for prosjektet vil jeg berømme løsningsorienterte entreprenører for å ha taklet det bra. Først og fremst Bøhmer Entreprenør. Men også de tekniske sideentreprenørene, ikke minst Ing. Mosness Norstad AS som utførte elektroarbeidene på skolen, påpeker Nordal.

Hovedgrepet med å bruke de eksisterende konstruksjonene og bygge inntil disse, satte krav til byggenes yttervegger.

– Vi baserte oss på at det var kompakte betongvegger, noe det viste seg ikke å være. I sin tid er det gjort en rehabilitering med fasadeisolering med fiberarmert puss. Det var et lag med 120 til 150 mm Siporexlag, som gjorde at vi fikk vanskeligheter med innfesting av stålforsterkingen som var påkrevd, sier Nordal.

Nybygget består av tekniske rom i underetasje og på tak, og med undervisningsrom i fire etasjer. Mellom nyblokken og den eksisterende bygningsmassen ligger en stor gymsal, med fellesarealer, bibliotek og læringsarealer over. Den nye hovedinngangen med skolens kantine og vestibyle er lagt i øst. Med tre store glassfasader, fra sør, øst og vest, får brukerne nyte alle de fordelene som gode dagslysforhold kan tilby. I tillegg kommer overlyset på skrå fra sagtannstaket.

Som en liten by
Gangbruer i flere etasjer med glassrekkverk, og åpne løsninger gir god oversikt. Planløsningen er som en liten by. Torg, gater og små sosiale områder skal styrke den sosiale opplevelsen. Skal torget fungere som skolens hjerte, skal et stort atrium i andre etasje være skolens lunge for ytterligere påfyll av lys og luft.

Fra forskjellige steder ser man ned på gymsalen som kan deles opp i tre ulike arenaer. Ved å åpne en foldedør blir den brede trappen ned mot gymsalen et stort amfi, og muliggjør også andre opplevelser enn det rent sportslige.

Interiøret
Direkte underlagt fylkeskommunen, og i en egen kontrakt, har CADI vært interiørarkitekter. CADI har foredlet arkitektenes visjon ytterligere, og utviklet konseptet med åpenhet og identitet videre. Arealer for sosialt samvær og gruppearbeid har også gitt muligheter for stillere og mer ettertenksomme behov. Det aller meste av det eksisterende inventaret er skiftet ut, med fargeglade og identitetsskapende møbler og utstyr. Kantinen har blant annet spesialdesignete benker og bord i fiberbetong.

Utsmykning
Det er et innkjøpsbudsjett for kunst og utsmykning på hele 2,4 millioner kroner. La noen være nevnt og i hvert fall ikke alle glemt; Per Formo har i vestibylen store akrylmalerier på akustiske plater. Eivind Blaker har levert «Here comes the Sun», et arbeid med et solmotiv på en vegg. Marit Aanestad har levert «I bane». Det er flere installasjoner med delvis perforerte, ellipseformede stålrør. Et skal monteres ute over hovedinngangen, mens to allerede henger i taket over kantine- og biblioteksområdet. Ute i atriet står det to fabeldyr i bronse, som Hanne Tyrmi er kunstneren bak.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter