Framo Horsøy

Framo Horsøy

Sted: Horsøy, Askøy

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad bygg eks mva: 175 millioner kroner

Bruttoareal: 21.028,8 kvm

Byggherre: Horsøy Industrihavn

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Teknisk totalentreprenør: Apply

Prosjekt-/byggeledelse:
Erstad & Lekven

Arkitekt: Faaland Arkitekter og Artec Prosjekt Team

Rådgivere: RIB: H2B og Node - RIB-Stål: IS-Plan - RIV og RIE: Multiconsult - RIGeo: Norconsult og Multiconsult - RIBr: Sweco - RISprinkler: Tore Eide

Entreprenører/leverandører: Oppmåling: Skanska Survey og egen avd. i Veidekke - Grunnarbeider: Selland Maskin - Ferdigbetong: NorBetong - Grunnisolasjon: Brødrene Sunde - Forskalingssystemer: Teknikk - Armering: Norsk Stål - Brystnings-
elementer: Finnøy betong, Skjærsund Bygg og Voss Cementvarefabrikk - Hulldekkelementer: Spenncon - Veggelementer /takplater: Plannja - Betongsaging: Sørheim Riveservice - Gulv på grunn: Betonggulv - Stålkonstruksjoner: Ruukki - Smedarbeider: Hamre - Diverse stålarbeid: Johs Alsaker Eftf og Fana Stål - Taktekking: Protan Tak - Glass- og aluminiumsarbeider: SIA GK Holding - Fasaderister: Wide Industrier - Systemhimlinger: Moelven Nordia - Maler: Kenneth Eliassen - Gulvlegger og teppeflis: Magnus Stigen - Rørlegger: Gjøen VVS - Rytterlys: ACO Nordic/Icopal avd. Everlite - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Trioving - Heiser: Kone - Asfalt: Askøy dekkelegging og Heldal/NCC Roads - Belegningstein: Heldal - Porter: Windsor Doors og Mock Door - Byggevarer: Optimera

På Horsøy på Askøy har Veidekke Entreprenør AS og Apply ASA ført opp et bygg som rommer sju fabrikkhaller for Horsøy Industrihavn AS. Bygget skal brukes av Framo Engineering AS.

Bygget er både stort og har kompleks intern logistikk og avanserte tekniske installasjoner. Det skal brukes til montering av offshore utstyr og installasjoner.

Store dimensjoner
Det har 21.000 kvm gulvflate på grunn og et samlet areal på 26.000 kvm. Fasadene består av 14.500 kvm sandwichelementer og 14.800 kvm glassfasader. Det har gått med 3.000 kubikkmeter ferdigbetong og 350 tonn armering. Bæresystemet i stål veier 2.500 tonn. I kontoretasjene er det 5.000 kvm hulldekker. Det sier litt om dimensjonene.

Det er tegnet av Faaland Arkitekter AS og Artec Prosjekt Team AS (arbeids-
tegninger). Veidekke Entreprenør har hatt tre kontrakter; totalentreprise på råbygg og tett hus, innredning og tekniske bygg (ventilhus med varmesentral, pumpehus, trafogård, vaskesentral og gassentral). Apply har vært teknisk totalentreprenør. Erstad & Lekven AS har vært prosjekt- og byggeleder. Veidekkes kontraktssum er 175 millioner kroner eks mva. Grunnarbeidene startet i februar 2008. Veidekke startet sitt arbeid i september 2009. Byggetrinn, som bestod av fem haller, ble overlevert 1. september 2011. De siste to hallene blir overlevert til sommeren.

En million kubikkmeter
De siste to hallene blir overlevert til sommeren. Tomten er på 185 mål, og består av fjell og sjøfylling. Prosjektleder Ingmar Austevoll i Veidekke Entreprenør forteller at grunnentreprenøren Helldal AS har sprengt ut en million kubikkmeter faste masser på tomten.

– De utsprengte massene er i hovedsak brukt til sjøfyllinger i sundet mellom Horsøy og Askøy. Alle sjøfyllingene er dypkomprimert. Bygget ligger 60/40 på fjell og sjøfylling.

Sju haller
De sju hallene og mellombyggene utgjør en tilnærmet rektangulær enhet. Bygget har egne gjennomgående korridorer på langs for mennesker og trucker, slik at disse ikke trenger gå/kjøre gjennom hallene.

Bygget har en bærende konstruksjon i stål, designet, levert og montert av finske Rautaruukki. Ingmar Austevoll berømmer Rautaruukki for å ha opptrådt meget profesjonelt. Taket består av tynnplateprofiler i stål som er isolert og tekket med folie (Protans vakuuminnfestete tekkesystem). Fasadene består av sandwichelementer fra Plannja og store glassfelt som gir godt og naturlig lys i hallene. Kontorene får også dagslys via hallene. Byggets to mellombygg har både fasader og tak i glass.

Gulvet i hallene er i stålglattet hardbetong. I kontorene er det teppeflis, vinyl, fliser, ESD eller epoksy på gulvene. Det er både faste vegger og fleksible systemvegger i bygget. I hallene er det åpne himlinger. Det er montert lydabsorbenter på tette felt innvendig i glassfasadene. Det er brukt solreduserende glass i fasadene. Byggets løsninger og materialer er vedlikeholdsvennlige. Kontordelen er bygget etter TEK 07 og har universell utforming. Det er mulig å bygge ut anlegget på Horsøy. Sorteringsgraden for byggavfall er 75 prosent.

Deluge-anlegg
Bygget har vannbåren oppvarming med gulvvarme og radiatorer. Det er 20 cm isolasjon i veggene og 30 cm i taket. Glassfasadene har en U-verdi på 1,1. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Bygget har sentral driftskontroll.

Asbjørn Hestnes i Apply forteller at sprinkleranlegget er spesielt.

– Bygget er fullsprinklet og har også enkelte steder et skumbasert deluge-anlegg. Vann til anlegget hentes fra en liten innsjø som ligger på et høydedrag ovenfor Horsøy. Det er boret tunnel fra anlegget på Horsøy til innsjøen og lagt inn rør for å få vannet ned til Horsøy. To kraftige dieselpumper henter vann til sprinkleranlegget.

Hestnes sier at de tekniske anleggene ikke har vært utfordrende i seg selv.

– Den største utfordringen for oss har vært de store høydene. Mange av installasjonene er utført i 30 meters høyde og det er ikke bare enkelt å jobbe i lift. For oss har dette vært et flott bygg å være med på.

Bygging i høydenOgså Ingmar Austevoll sier at bygging i høyden var en utfordring.

– Andre utfordringer var at vi hadde mange store løft og to harde vintre, en med mye snø og en med streng kulde. Vinden på vestsiden av Askøy kan også være kraftig.

Undervannskonstruksjoner er støpt vanntett under grunnvannstanden, noe som var krevende.

– Vi har hatt cirka 150 bygningsarbeidere med på dette prosjektet. Da aktiviteten var på topp var over 70 arbeidere her. Håkon Andersen, som har vært årets lærling i Veidekke, tok fagprøven som forskalingssnekker her. Byggearbeidene har skjedd uten noen fraværsskader. Vi tar med oss nyttig kompetanse fra stordriftstenking, oppføring av store bygg, støp av betonggulv som skal oppfylle høye krav til last og montering av glassfasader fra dette prosjektet.

Fleksibelt byggArkitekt Jon Faaland i Faaland Arkitekter forteller at det viktigste arkitektoniske grepet var å skape et fleksibelt bygg.

– Bruken av bygget eller deler av bygget må kunne endre seg. Det må også ha god logistikk. Det er mulig å gå gjennom bygget uten å gå gjennom hallene. Energibruken er også viktig, derfor er arealene mellom hallene halvklimatiserte. Det var viktig å lage så gode industriarbeidsplasser som mulig, slik at man kan rekruttere de beste personene. Hallene er derfor fullklimatiserte, har gulv-varme, har glassfasader som gir mye dagslys og som gir utsyn til det fri.

De største utfordringene var de store dimensjonene, samt å skape haller som har stiv nok konstruksjon. På grunn av de store traverskranene kunne vi ikke ha diagonale avstivninger. Vi la derfor avstivningene i mellombyggene som rommer kontorer. Lys fra glassfasadene gjør at bygget tar seg flott ut også når det er mørkt.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter